Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Dvojaká kvalita v EÚ existuje, spotrebiteľ nechce byť klamaný

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja videka SR Gabriela Matečná počas tlačovej konferencie na summite Za rovnakú kvalitu produktov pre všetkých 13. októbra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa slovenskej ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej sa na summite deklarovalo, že má existovať jednotná a spoločná metodika na testovanie potravín a výrobkov.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Dvojaká kvalita potravín v Európskej únii (EÚ) existuje, spotrebiteľ je často klamaný výrobcami, a takýmto spotrebiteľom nechce byť. To je jeden zo záverov, ktorý deklarovali účastníci dnešného summitu Za rovnakú kvalitu produktov pre všetkých, ktorý sa konal v Bratislave.

Zároveň sa podľa slovenskej ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS) na summite deklarovalo, že má existovať jednotná a spoločná metodika na testovanie potravín a výrobkov. "Aby naozaj nebolo pochýb o tom, aké formy testovania urobili jednotlivé členské krajiny. Aby testovanie a metodika boli zjednotené," zdôraznila Matečná na tlačovej konferencii po summite.



Súčasne sa podľa jej slov deklarovalo, že existuje legislatíva, ktorá už dnes dáva možnosť na to, aby sa únia vyrovnala s dvojitou kvalitou potravín. "Jednou z nich je legislatíva, ktorá hovorí o nekalých obchodných praktikách. Zároveň sme povedali, že ak táto legislatíva a jej implementácia v praxi nebude fungovať, budeme opäť tlačiť na to, aby bola ešte prísnejšia," avizovala Matečná.

Komisárka pre spravodlivosť, ochranu práv spotrebiteľov a rovnosť žien a mužov Věra Jourová uviedla, že prišla na summit predstaviť plán na riešenie problému dvojakej kvality potravín. "Myslím si, že máme dobrý plán, ktorý sa postavil na súčasnej európskej legislatíve. Je to plán, ktorý je zameraný na výsledok, a tým výsledkom má byť čo najskôr sa zbaviť nekalej obchodnej praktiky, ktorú predstavuje výroba a predaj tovaru rôznej kvality pod rovnakou značkou," opísala eurokomisárka.

Tento plán by sa mohol podľa jej slov napĺňať počas ďalších dvoch rokov. Jednoznačným zámerom je podľa nej spojenie síl, a to Európskej komisie (EK) a národných orgánov, ktoré sledujú situáciu na trhu z pozície záujmu spotrebiteľov. "Zároveň sme vo veľmi intenzívnom dialógu s výrobcami a obchodníkmi. A vyzývame aj spotrebiteľov, aby aj oni vyvíjali tlak na to, aby sa zvýšila kvalita tam, kde je znížená," priblížila eurokomisárka.

Čo sa týka jednotnej metodiky pri testovaní produktov, podľa Jourovej by malo vedecké centrum EK spoločne s expertmi z jednotlivých členských štátov a s prizvaním výrobcov dospieť k technickému spôsobu merania a porovnávania produktov. "Aby z toho vznikla metodika, ktorá bude používaná v členských štátoch a ktorú nebude nikto spochybňovať," dodala. Myslí si, že môže byť hotová niekedy v januári - februári budúceho roka.

Podľa slov európskeho komisára pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisa Andriukaitisa na úrovni EÚ majú všetci občania a spotrebitelia rovnaký status. "Neexistujú občania druhej kategórie. Chcel by som uistiť verejnosť, že zatiaľ neprišlo k porušeniu pravidiel bezpečnosti potravín. Nechceme však, aby bol spotrebiteľ zavádzaný. Plne podporujem námety, ktoré boli predstavené na dnešnom summite," podčiarkol.

"Som veľmi rád, že sa diskusia rozšírila z diskusie o potravinách na diskusiu o produktoch. Jednotný trh, ktorý máme v rámci EÚ je jedna fantastická vec. Voľný pohyb kapitálu, osôb, ale hlavne výrobkov a služieb je to, čo dáva priestor pre 500 miliónov obyvateľov EÚ, aby sa dostávali k rovnakým výrobkom a rovnakým službám na tomto trhu," doplnil slovenský minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

Preto sa podľa neho musí bojovať za to, aby tento trh nebol imaginárny, ale reálny. "Práve preto sa už nielen potraviny, ale aj výrobky stali témou dnešného summitu," dodal.