Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Matečná: Osobitný odvod pre obchodné reťazce nie je diskriminačný

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa ministerky je však otázkou niečo iné a to, kde berú niektoré veľké obchodné reťazce financie na platy či odmeny pre manažérov a spomenula sumu pol milióna eur.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Osobitný odvod pre obchodné reťazce nie je diskriminačný. Uviedla to v stredu pre médiá ministerka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) v reakcii na stanovisko Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) ku schválenému zákonu o osobitnom odvode pre obchodné reťazce.

Podľa ministerky je však otázkou niečo iné a to, kde berú niektoré veľké obchodné reťazce financie na platy či odmeny pre manažérov a spomenula sumu pol milióna eur. "Ak majú na takéto platy, nie je tu otázka spochybnenia celého odvodu. Je to nehorázne v pomere k tomu, čo tam naozaj ľudia zarábajú v ich vlastných prevádzkach," povedala ministerka s tým, že si treba pozrieť výročné správy.

SAMO v stredu vyzvalo poslancov parlamentu, aby neprelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku k uvedenému zákonu. Podľa nich zákon porušuje Ústavu SR a legislatívu Európskej únie, ide o nepovolenú štátnu pomoc, diskrimináciu, porušenie slobody usadzovania či porušenie pravidiel vnútorného trhu.

Poslanci Národnej rady SR budú vo štvrtok 13. decembra opäť rokovať, na programe majú vetovanú novelu zákona o Policajnom zbore SR a zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov.

Obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku budú od budúceho roka platiť osobitný odvod vo výške 2,5 % z čistého obratu. Odvod sa bude vzťahovať iba na reťazce, pri ktorých minimálne 25 % obratu pochádza z predaja potravín konečnému spotrebiteľovi. Čistý výnos z osobitného odvodu by mal byť 87 miliónov eur. Financie z neho majú slúžiť najmä na odbyt poľnohospodárskych produktov a výrobkov, analýzy, prieskumy, výstavy a prezentácie súvisiace s odbytom poľnohospodárskych produktov a výrobkov.