Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Matulay: Island je pre SR zaujímavým partnerom v oblasti digitalizácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Island je podobne ako Slovensko malá krajina, ktorá však má čo ponúknuť.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Cieľom stretnutia slovenských spoločností z oblasti IKT (informačné a komunikačné technológie) je produktívny dialóg zameraný aj na koncept smart cities. Zdôraznil to na pondelkovom seminári pre podnikateľov generálny riaditeľ sekcie hospodárskej spolupráce Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Dušan Matulay.

Jednou z aktivít MZVaEZ je aj podpora B2B (Business to Business) stretnutí. "V tomto prípade ide o stretnutie islandských a slovenských podnikateľov. Zamerané je to na oblasti IKT, k čomu neoddeliteľne patrí tiež koncept smart cities alebo smart solutions. Máme tu predstaviteľov mesta Reykjavík, ktorí sa stretnú so slovenskými ponúkateľmi IKT riešení, IKT služieb," priblížil.

Výsledkom stretnutia by podľa neho mohol byť produktívny dialóg, z ktorého by mohla vyplynúť konkrétna spolupráca. "Navyše treba vedieť aj to, že Island, samozrejme, je súčasť tzv. spoločenstva nordických štátov, čiže cez Island sa môžu otvoriť dvere aj do iných nordických štátov – Nórsko, Fínsko, Švédsko a tak ďalej," zdôraznil Matulay.

Island je podobne ako Slovensko malá krajina, ktorá však má čo ponúknuť. "Island je malá krajina, ale veľmi aktívna a veľmi moderná v ponímaní napríklad správy miest a v ponímaní poskytovania služieb občanom. Digitalizácia je jedna z tém, ktorá bola aj významným prvkom v rámci slovenského predsedníctva v Európskej únii. Po tejto stránke vidíme Island ako zaujímavého partnera," skonštatoval Matulay s tým, že zaujímavou je táto krajina pre jej progresivitu či snahu prechádzať na maximálnu mieru digitalizácie pri poskytovaní služieb občanom. Ako dodal, Slovensko môže Islandu ponúknuť najmä inovatívne spoločnosti, ktoré vedia vytvárať inteligentné riešenia pri správe mesta.