Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Medzi krajinami, ktoré má tvrdý brexit postihnúť najsilnejšie, je i SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa štúdie, ktorú uverejnili nemecký Leibnitzov hospodársky ústav v Halle a univerzita Halle-Wittenberg by na celom svete v dôsledku tvrdého brexitu mohlo prísť o prácu 612.000 ľudí.

Halle 11. februára (TASR) - Odchod Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) bez dohody, tzv. tvrdý brexit, by podľa najnovšej štúdie najsilnejšie zasiahol pracovný trh na Malte, v Írsku, Belgicku a na Slovensku. Tieto krajiny majú s Britániou intenzívnu výmenu tovarov a služieb. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v pondelok uverejnili nemecký Leibnitzov hospodársky ústav v Halle a univerzita Halle-Wittenberg.

Podľa autorov by na celom svete v dôsledku tvrdého brexitu mohlo prísť o prácu 612.000 ľudí. V absolútnych číslach by stratilo Nemecko 100.000 miest. Najviac by ich malo ubudnúť v jeho automobilovom priemysle. Čína by prišla nepriamo o 59.000 miest tým, že by klesol jej export do krajín, ktoré intenzívne vyvážajú do Británie. Francúzsko by mohlo stratiť okolo 50.000 pracovných miest. Rakúsko by prišlo priamo o 1900 pracovných miest a nepriamo o 4000.

Po neregulovanom brexite by Veľká Británia a EÚ zaviedli medzi sebou clá. Výpočet straty pracovných miest nemeckými vedcami bral do úvahy len dôsledky ich zavedenia. Vplyv na rast hrubého domáceho produktu a na pokles investícií sa v štúdii nezohľadnil.

Tvrdý brexit by postihol v jednotlivých krajinách rozličné odvetvia. V Brazílii a v Bulharsku by napríklad najviac utrpelo poľnohospodárstvo, v Nemecku a Česku automobilový priemysel, v Belgicku a Rakúsku maloobchod a veľkoobchod.