Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MH Manažment zaplatí Bžánovi faktúru s výhradou, bude ho žalovať

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR/Martin Baumann

Spoločnosť zároveň pripraví nové, transparentné verejné obstarávanie na právne služby pre prípadné právne spory.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Štátna spoločnosť MH Manažment, právny pokračovateľ Fondu národného majetku (FNM) SR, zaplatí faktúru advokátovi Radomírovi Bžánovi za víťazstvo v arbitráži ohľadom Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG), ale s výhradou, bude ho žalovať. Informoval o tom v utorok na brífingu šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD). Oznámil zároveň, že Arbitrážny súd vo Viedni Slovenskej republike v spore nepriznal náhradu trov za právne zastupovanie.

"MH Manažment s výhradou uhradí faktúru 17,5 milióna eur. Opakovane som jasne povedal, že s dohodnutou podielovou odmenou vo výške 2,5 % (z hodnoty sporu) nie som spokojný. Na základe právnej analýzy sme sa rozhodli, že sa štát ihneď po zaplatení faktúry obráti na súd a od advokátskej kancelárie pána Bžána sa bude domáhať vrátenia rozdielu medzi primeranou odmenou a vyplatenou sumou," priblížil Žiga. Tento postup podľa neho predstavuje pre štát najmenšie finančné a právne riziko, pretože štát sa takýmto postupom dostáva do výhodnejšej pozície.

Vyplatením faktúry od advokáta Bžána na sumu 12,6 milióna eur sa podľa Žigu štát zbavuje rizika, že by štát niekedy v budúcnosti musel zaplatiť amorálnu odmenu vo výške 77 miliónov eur. "Na súde sa budeme snažiť, aby sa odmena dostala na primeranú úroveň a aby štát dostal tieto peniaze naspäť," oznámil.

"Súčasne chcem informovať, že Arbitrážny súd vo Viedni oznámil rozhodnutie o určení súdnych trov. Napriek tomu, že štát bol žalovaný, nemá podľa súdu nárok na zaplatenie žiadnych nákladov na zaplatenie svojho právneho zástupcu. Toto rozhodnutie považujem za nepochopiteľné," podčiarkol šéf MH SR.



Na základe právnych analýz sa podľa Žigu štát rozhodol pre ďalšie kroky vo vzťahu s tromi advokátskymi kanceláriami, ktoré mali dohodnuté s MH Manažmentom nadštandardné odmeňovanie. "Žiadnu novú objednávku na základe doterajších zmlúv už MH Manažment týmto trom právnickým kanceláriám nevystaví," podčiarkol. Advokáti zastupujúci MH Manažment v živých sporoch podľa neho predbežne súhlasili s urovnaním vzťahov a s prechodom na odmeny podľa zníženej advokátskej tarify, ktorá je spravodlivejšia a transparentnejšia.

Žiga zároveň avizoval, že MH Manažment pripraví nové, transparentné verejné obstarávanie na právne služby pre prípadné právne spory. "Osobne preferujem, aby sa v budúcnosti platilo podľa hodinovej sadzby, ako je to vo svete bežné a aby nevznikali žiadne pochybnosti," podčiarkol.

Podielová odmena pre advokáta Dvorecký & partneri už bola podľa neho vyplatená. "Na základe právnej analýzy sme dospeli k názoru, že bola vyplatená na základe neplatnej zmluvy, preto budeme v tomto prípade žiadať odmenu vrátiť naspäť," doplnil.

"Pri odmene pre právnika Kovaľa v kauze Zachem možno konštatovať, že ak niekto vzal odmenu za ukončenie sporu a ukázalo sa, že spor nie je ukončený, lebo nasledovalo dovolanie, mal by v ňom podľa dohody pokračovať. Ak chce niekto odmenu za ukončenú prácu, musí ju dokončiť," dodal šéf MH SR.

Žiga v stredu (11. 10.) po rokovaní vládneho kabinetu v reakcii na v utorok (10. 10.) oznámené zníženie odmeny pre advokáta Radomíra Bžána uviedol, že nie je "úplne spokojný".

Scarlett Filipovičová z MH Manažment 10. októbra informovala, že predseda predstavenstva MH Manažment Branislav Bačík sa dohodol s advokátskou kanceláriou JUDr. Radomír Bžán, s.r.o., na znížení odmeny za víťazstvo v arbitráži ohľadom VEG na maximálnu výšku 2,5 % z pôvodných 11 %.