Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v Číne sa vo februári znížila na 3,2 %

Foto: TASR/AP

Februárová hodnota tak znamená 20-mesačné minimum. Tohtoročnú infláciu chce vláda udržať pod 4 %.

Peking 9. marca (TASR) - Miera inflácie v Číne zaznamenala vo februári výrazný pokles, čo Pekingu dáva väčší priestor na podporu spomaľujúcej sa ekonomiky.

Tempo rastu spotrebiteľských cien sa minulý mesiac spomalilo medziročne na 3,2 % z januárovej hodnoty 4,5 %. Februárová hodnota tak znamená 20-mesačné minimum. Rast spotrebiteľských cien v citlivej položke potravín sa spomalil ešte výraznejšie, keď medziročne dosiahol 6,2 % oproti januárovej hodnote na úrovni 10,5 %.

Nižšia miera inflácie tak dáva Pekingu väčšie šance na zníženie úrokových sadzieb alebo uvoľnenie pravidiel v iných oblastiach, čo by viedlo k podpore hospodárskeho rastu a zároveň nehrozilo aktivovaním novej inflačnej špirály. Svetová banka a Medzinárodný menový fond už Čínu a ďalšie nastupujúce ekonomiky varovali, aby sa pripravili na možné spomalenie rastu svetovej ekonomiky v tomto roku.

Čínska vláda len pred niekoľkými dňami zverejnila odhad na tento rok, v rámci ktorého počíta s rastom ekonomiky len o 7,5 %. To by bol najslabší rast za posledných osem rokov. Čo sa týka tohtoročnej inflácie, vláda ju chce udržať pod 4 %.