Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Miera evidovanej nezamestnanosti v júni tohto roka dosiahla 5,43 %

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Dano Veselský

Ku koncu júna tohto roka bolo na úradoch práce voľných 82.391 pracovných miest.

Bratislava 20. júla (TASR) - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v júni tohto roka úroveň 5,43 %. V porovnaní s májom 2018, keď bola 5,37 %, vzrástla o 0,06 percentuálneho bodu (p. b.). Medziročne sa znížila o 1,47 p. b. Vyplýva to z najnovšie zverejnených údajov Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol ku koncu šiesteho mesiaca tohto roka 149.727 osôb. "Medzimesačne sa stav zvýšil o 1637 osôb, medziročne klesol o 38.270, čo je o 20,36 % osôb menej," vyčíslil v piatok generálny riaditeľ ÚPSVR Marián Valentovič.

Miera evidovanej nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla v júni 6,58 %. "Medzimesačne sa nezmenila, medziročne sa znížila o 1,56 p. b.," spresnil Valentovič.

Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahol v šiestom mesiaci tohto roka 181.447 osôb. Medzimesačne klesol o 47 osôb. "Medziročne sa stav znížil o 40.486 osôb, čo je o 18,24 % menej," doplnil šéf ÚPSVR.

V júni 2018 bol medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti zaznamenaný iba v Banskobystrickom kraji, v siedmich bol zaznamenaný nárast. Na okresnej úrovni sa nezamestnanosť medzimesačne znížila v 25 okresoch, v 54 okresoch bol zaznamenaný nárast.

Ku koncu júna tohto roka bolo na úradoch práce voľných 82.391 pracovných miest. Medzimesačne počet voľných miest vzrástol o 1514. Najviac pracovných miest bolo v Bratislavskom kraji, najmenej ich bolo v Banskobystrickom kraji.

Nezamestnanosť na Slovensku v júni ovplyvnili absolventi vysokých škôl


Pod medzimesačný nárast nezamestnanosti sa podpísali absolventi vysokých škôl, ktorí pribudli v evidencii úradov práce. Skonštatoval to v piatok minister práce Ján Richter (Smer-SD). Pozitívne sa však podľa jeho slov vyvíja dlhodobá nezamestnanosť.

"Sú isté cykly a periódy, ktoré sa pravidelne každý rok opakujú. Nikoho neprekvapí mesiac jún a prihlasovanie absolventov na úrady práce. Príde september a budú sa hlásiť maturanti. Preto aj mesiac jún má isté výkyvy, ktoré sú prirodzené," poznamenal Richter.



Celkovo sa vlani v júni prihlásilo na úrady práce 8369 absolventov, v júni tohto roka bolo z nich na úradoch práce ešte stále 670 absolventov. "To znamená, že bolo ku koncu júna tohto roka na úradoch práce 7506 absolventov, pričom vlani ich bolo 670. To znamená, že 7699 z nich sa uplatnilo na trhu práce," vyčíslil Richter.

Úrady práce sledujú aj to, koľko absolventov sa vráti späť do evidencie. "Z tých 670 evidovaných viac ako polovica sa zamestnala, ale si prácu neudržala," podotkol Richter. V tomto roku sa prihlásilo na úrady práce 7506 vysokoškolákov. "Pre nás je dôležité, že veľmi veľa mladých ľudí, keď sa prihlasovali, zároveň oznámili, že od septembra majú vybraného zamestnávateľa a nastupujú do práce," podotkol Richter s tým, že nie so všetkými mladými nezamestnanými bude potrebné na úradoch práce pracovať.



Trend vývoja dlhodobo evidovaných nezamestnaných je však podľa ministra práce pozitívny. "Podarilo sa nám z úradov práce zamestnať 2163 dlhodobo evidovaných nezamestnaných, z toho viac ako tisíc extrémne dlhodobo nezamestnaných," vyčíslil Richter s tým, že zásluhu na tom majú najmä opatrenia aktívnej politiky trhu práce, ale aj projektov, ktoré ponúkajú úrady práce.

Ambíciou vlády je zamerať sa na nezamestnaných so základným vzdelaním alebo s neukončeným základným vzdelaním. "Očakávame, že sociálna ekonomika, ktorú rozvíjame, by mala v značnej miere napomôcť tomu, aby sme z tejto kategórie postupne ľudí pripravovali pre trh práce," priblížil Richter.