Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Mihál: Matovič presadil do zákona zmenu, ktorá vyhovuje jeho manželke

Poslanec Igor Matovič (uprostred). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Matovič však kritike Mihála celkom nerozumie. Pri takejto argumentácii by podľa neho napríklad žiaden poslanec, ktorý má rodinu, nemohol presadzovať zvýšenie rodinných prídavkov.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Pozmeňujúci návrh, ktorý dnes presadil opozičný poslanec Igor Matovič (OĽaNO) do vládnej novely zákona o sociálnom poistení, pomôže aj spoločnosti jeho manželky.

Myslí si to exminister práce Jozef Mihál (OĽaNO). Sociálni demokrati totiž podporili návrh Obyčajných ľudí na oslobodenie študentov od zvýšených odvodov, čo platí pre mladých ľudí do 18 rokov, pri mesačnom zárobku do 66 eur.

"Firma jeho manželky zamestnáva podľa ich stránky 1300 externých kolportérov, teda roznášačov novín, letákov. Sú to zrejme prevažne študenti na dohody o brigádnickej práci študentov. Tá zhoda okolností, že práve poslanec Matovič predložil takýto pozmeňovací návrh, ktorý odpustí platenie odvodov tejto skupine ľudí, je zaujímavá," poznamenal Mihál.

Šéf Obyčajných ľudí sa bráni aj tým, že z celkového počtu kolportérov je dnes stredoškolákom iba každý desiaty. "Aj keď tam nemá 1300 študentov, ale od 1. januára ich tam jednoducho možno mať bude," oponuje Mihál. Podozrenie podľa neho v tomto kontexte posilňuje aj skutočnosť, že Obyčajní ľudia nepodporili zámer liberálov o obštrukciu prebiehajúcej schôdze. SaS chcela pôvodne predložiť 300 pozmeňujúcich návrhov k novele zákona, čo by predĺžilo schôdzu o niekoľko dní. Tá nakoniec skončila po šiestich.

Matovič však kritike Mihála celkom nerozumie. Pri takejto argumentácii by podľa neho napríklad žiaden poslanec, ktorý má rodinu, nemohol presadzovať zvýšenie rodinných prídavkov. Pozmeňujúcim návrhom matovičovci reagovali na výzvu vládneho Smeru-SD, ktorý opozičné strany oslovil s tým, aby mu predložili návrhy svojich zmien. Z piatich návrhov OĽaNO však nakoniec prešiel len jeden návrh ohľadne dohodárov. "Čo sme mali povedať nie? My sme bojovali za týchto ľudí od začiatku, na rozdiel od Mihála, ktorý iba mudruje a figu presadil," reagoval líder OĽaNO.

Mihál sa podľa neho mýli aj v tom, že by firma mohla jednoducho zamestnávať iba stredoškolákov. "My si nevyberáme ľudí, ktorí pre nás robia, ale oni sa nám hlásia. Po 15 rokoch približne iba každý desiaty je stredoškolák," vysvetli.