Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Minister podľa Ľ. Galka v otázke spoločnej agropolitiky nerobí nič

Ľubomír Galko (SaS) Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomír Galko pripomenul, že v poľnohospodárskom tzv. Agrivýbore Európskeho parlamentu nemá Slovensko svojho poslanca.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) v otázke spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ v Rade ministrov pôdohospodárstva v Bruseli nerobí pre Slovensko nič. Uviedol to dnes na brífingu v Bratislave podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomír Galko.

"Doteraz nebol schopný ani len naformulovať pozíciu Slovenska. Ak nevie, čo chceme, tak ako môže vyjednávať? No, nemôže vyjednávať," zdôraznil Galko v rámci kritiky šéfa slovenského agrosektora v otázke CAP EÚ.

Pripomenul, že v poľnohospodárskom tzv. Agrivýbore Európskeho parlamentu nemá Slovensko svojho poslanca. "Z 27 krajín EÚ v ňom nemajú zastúpenie štyri krajiny – okrem Slovenska ešte Cyprus, Malta a Estónsko. Poľsko má však napríklad štyroch zástupcov, ČR a Maďarsko po dvoch zástupcoch," priblížil.

Podľa jeho slov sa Slovensko nezúčastnilo ani na dôležitej medziparlamentnej schôdzi výborov 25. júna 2012. Na rokovaní sa nielenže nezúčastnil člen Agrivýboru, v ktorom nemáme zástupcu, ale ani jeden zástupca Národnej rady SR. "Len zástupca Slovenska tam nebol ani jeden jediný," zdôraznil s tým, že SR ako jediná z krajín V4 nepredniesla tzv. individuálnu národnú pozíciu k CAP.

Ani v októbri 2012, keď sa prezentovali v Bruseli tzv. spoločné stanoviská krajín EÚ, sa podľa Galkových slov Slovensko k nikomu nepridalo. "My zrejme nepotrebujeme žiadnych spojencov," poznamenal.

"Je potrebné, aby minister pôdohospodárstva prestal naháňať potkany po slovenských hypermarketoch a prestal na PR tlačových besedách informovať o výsledkoch kontrol v obchodných reťazcoch. Je pekné, že sa minister Jahnátek stará o to, aby bolo v našich hypermarketoch čisto. Minister však nie je ani deratizér, ani veterinár, ani hygienik. Jeho miesto nie je medzi regálmi alebo medzi chladiacimi vitrínami pri kontrole dátumu spotreby jogurtov. Jeho miesto je v Bruseli," domnieva sa Galko.

"Preto je potrebné, aby slovenskí vyjednávači na čele s ministrom Jahnátkom okamžite začali skutočne vyjednávať a zasadili sa o spravodlivé rozdeľovanie dotácií v rámci EÚ, o dotovanie platieb na 100 % priemeru EÚ tak, ako nám to bolo pri vstupe do únie prisľúbené, a nie na 90 %, aj to iba z jednej tretiny, tak, ako to bruselskí úradníci zamýšľajú," dodal.

"Pán Galko zrejme nemá tému. Je veľmi úspešný politik a preto si hľadá tému, ktorej by sa konečne chytil. Pre to, aby mal presné informácie o tom, čo sa urobilo alebo neurobilo, mu však doporučujem, aby si na internetovej stránke rezortu pôdohospodárstva pozrel podrobné správy o každom jednom rokovaní, ktorého sa ministerstvo pôdohospodárstva zúčastnilo," uviedol dnes v reakcii na Galkovu kritiku slabej angažovanosti agrorezortu SR v Bruseli Jahnátek.

"Prečíta si tam zároveň, o čom boli rokovania a zároveň to, aká bola pozícia Slovenska v danej veci. Určite pochopí, čo všetko sa urobilo. Nemusí si vymýšľať nejaké svoje vlastné analýzy, ktoré má možno nacvičené z obdobia, keď dával odpočúvať každého, komu podal ruku," dodal ešte na Galkovu adresu minister pôdohospodárstva SR.