Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo ukončilo kontrolu rozhodnutí týkajúcich sa aj Vassal EKO

Na snímke skládka spoločnosti Vassal EKO v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice. V Bratislave 23. apríla 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Príkladom možných nezákonných rozhodnutí je napríklad používanie jedného stanoviska o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) na viacero nesúvisiacich mobilných zariadení.

Bratislava 16. júna (TASR) - Envirorezort na pokyn ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) začal koncom marca vykonávať kontrolu vybraných rozhodnutí Okresného úradu v Bratislave. Celkovo kontrola preverila 12 spisov týkajúcich sa oblasti odpadového hospodárstva, pričom približne polovica kontrolovaných spisov sa týkala spoločnosti Vassal EKO. S firmou je aktuálne spájaná aj rozsiahla nelegálna skládka v bratislavských Podunajských Biskupiciach, firma sa však od nej dištancuje. 

"Výsledky kontroly konštatujú podozrenie z možnej nezákonnosti týchto rozhodnutí, na základe čoho bolo prijaté opatrenie podania podnetu na protest prokurátora. Zároveň boli výsledky kontroly konzultované ako na netrestnom, tak aj trestnom úseku Generálnej prokuratúry SR," informovalo TASR ministerstvo životného prostredia. Podľa výsledkov prokurátorského preverenia zákonnosti rozhodnutí ministerstvo pristúpi k ďalším krokom, zrejme aj v trestnom konaní.  

Príkladom možných nezákonných rozhodnutí pri spoločnosti Vassal EKO je napríklad používanie jedného stanoviska o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) na viacero nesúvisiacich mobilných zariadení. Tým podľa envirorezortu vznikol stav, že do prevádzky sa dostali zariadenia, ktoré v skutočnosti nikto nikdy z hľadiska EIA neposúdil. Ďalším nedostatkom bolo napríklad predloženie neúplného prevádzkového poriadku mobilného zariadenia.

Nelegálna skládka, s ktorou je firma spájaná, leží v blízkosti Lieskovskej cesty v Podunajských Biskupiciach, v tesnej blízkosti areálu Vassal EKO. Firma sa však od nej dištancuje a tvrdí, že nie je na jej pozemkoch. Napriek tomu deklaruje, že ju najneskôr do roku 2021 odstráni. Na jej mieste chce totiž vybudovať recyklačné centrum. Okresný úrad Bratislava oponuje, že skládka vznikla až po začatí činnosti spoločnosti Vassal EKO v danej lokalite, čo podľa úradu preukazujú aj satelitné snímky a ortofotomapy. Podľa úradu neobstoja ani argumenty o starej environmentálnej záťaži.

S prípadom Vassal EKO súvisí aj tohtotýždňové zadržanie a obvinenie z korupcie dvoch policajtov a dvoch civilných osôb, ktoré sú vo vedení firmy.