Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MMF by mal vyplatiť Argentíne ďalšiu časť úveru za takmer 11 mld. USD

Foto: business-standard.com

Čiastka je súčasťou navýšeného pohotovostného úveru v celkovej hodnote 56,3 miliardy USD, na ktorom sa Argentína dohodla s MMF na jeseň minulého roka.

Buenos Aires 18. marca (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) dokončil tretie hodnotenie plnenia podmienok pohotovostného úveru zo strany Argentíny. Ako zástupcovia fondu uviedli, dosiahli s argentínskou vládou dohodu, čo znamená, že Argentína by mala dostať ďalšiu tranžu pôžičky, a to v hodnote 10,87 miliardy USD.

Čiastka je súčasťou navýšeného pohotovostného úveru v celkovej hodnote 56,3 miliardy USD, na ktorom sa Argentína dohodla s MMF na jeseň minulého roka. Krajina sa na fond obrátila ešte v máji potom, ako sa kurz jej meny prepadol na historické minimum. Problémy ale pokračovali a na jeseň Argentína uzatvorila s MMF novú dohodu s vyšším objemom pomoci a zároveň možnosťou rýchlejšieho čerpania, než sa pôvodne dohodlo.

Uvoľnenie takmer 11-miliardovej tranže ešte musí schváliť vykonná rada fondu. Očakáva sa, že by sa tak malo stať do niekoľkých týždňov.