Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MMF: Vďaka Macronovi patrí Francúzsko medzi reformných lídrov Európy

Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Francúzska ekonomika aktuálne profituje z výrazného oživenia, ktoré podporujú priaznivé domáce aj globálne podmienky.

Paríž 4. júna (TASR) - Francúzsko sa po zvolení Emmanuela Macrona za prezidenta stalo jednou z najrýchlejšie sa reformujúcich krajín Európy. Paríž však musí predložiť viac detailov, ako chce znížiť verejné výdavky, uviedol Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej správe o Francúzsku.

"Vďaka ambicióznemu tempu reforiem sa Francúzsko teraz stalo reformným lídrom v Európe," uvádza sa v správe MMF. Podľa fondu je potrebné špecifikovať konkrétne oparenia, ktorými chce Macronova centristická vláda dlhodobo znižovať verejný dlh.

Francúzska ekonomika aktuálne profituje z výrazného oživenia, ktoré podporujú priaznivé domáce aj globálne podmienky. Vzhľadom na pozitívne vyhliadky by sa vláda mala sústrediť na riešenie dlhodobých problémov a zvýšenie odolnosti voči šokom.

V roku 2017 sa rast francúzskeho hrubého domáceho produktu (HDP) zrýchlil a reálne sa HDP zvýšil o 2,7 %, keď expanziu podporili pokračujúce domáce reformy, akomodatívna menová politika v eurozóne a priaznivé globálne prostredie. Oživenie ekonomiky sa prejavilo aj na zvýšení rozpočtových príjmov, čo pomohlo znížiť fiškálny schodok na 2,6 % HDP. MMF počíta s pokračovaním robustného rastu, aj keď jeho tempo bude v tomto roku zrejme nižšie ako vlani.