Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

J. Richter: Nezamestnanosť by mala na prelome rokov klesnúť pod 7 %

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Nezamestnanosť v SR pôjde podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny ešte "dole", nie však skokovito, rekvalifikácie nezamestnaných ľudí budú však drahšie ako doteraz.

Bratislava 25. júna (TASR) - Nezamestnanosť v SR by mala na prelome rokov 2017 a 2018 klesnúť pod úroveň 7 %. Uviedol to dnes v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD) za účasti predsedu opozičného hnutia Sme rodina Borisa Kollára v súvislosti s historicky najnižšou májovou mierou nezamestnanosti na úrovni 7,35 %.

"Objektívne predpokladám, že na prelome rokov 2017 a 2018 budeme (pri nezamestnanosti, pozn. TASR) začínať číslom 6 %, teda pôjdeme pod úroveň 7 %. Vývoj v nezamestnanosti bude závisieť od výkonu ekonomiky, prognózy jej vývoja sú zatiaľ priaznivé," priblížil Richter.

Nezamestnanosť v SR pôjde podľa neho ešte "dole", nie však skokovito, rekvalifikácie nezamestnaných ľudí budú však drahšie ako doteraz. "V portfóliu nezamestnaných na úradoch už nezostáva tá kvalita ako v časoch, keď sme evidovali napríklad raz toľko nezamestnaných. Teda aj výber ľudí z tohto portfólia bude pre zamestnávateľov zložitejší," upozornil minister.

Podľa Kollára si pri súčasnej nízkej slovenskej nezamestnanosti treba všimnúť aj to, že mnohé okolité krajiny majú ešte nižšiu mieru nezamestnanosti, než má Slovensko. "V tomto istom čase je nezamestnanosť v Česku 4,1 %, v Maďarsku 4,3 % a napríklad v Rumunsku 5,3 %," poznamenal Kollár s tým, že 150.000 štátnych zamestnancov nemá štátom garantovanú minimálnu mzdu.

Opozičný poslanec upozornil, že "ľudia sa len z čísel nenajedia". "Ľudia síce majú prácu, ale majú aj slušný, dôstojný život? Nemajú," zdôraznil. "V zahraničí je podľa neho 500.000 Slovákov, z toho asi 300.000 ľudí dlhodobo, pretože na Slovensku sa im nedarí si zabezpečiť slušnú existenciu," dodal Kollár. Na Slovensku sa podľa neho k zamestnancom dostáva len 39 % z celkového HDP, kým vo vyspelých krajinách tento ukazovateľ dosahuje viac ako 50 %.