Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

AGROREZORT: Beljajevovi nebol poskytnutý príspevok vyše 330.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: deutschebank.ge

Výška príspevku bude podľa Zuzany P. Ačjakovej z ministerstva pôdohospodárstva vychádzať ešte z výsledkov kontroly na mieste realizácie projektu a na základe preukázania skutočne vyplatených výdavkov.

Bratislava 11. mája (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zatiaľ neposkytlo nenávratný finančný príspevok vyše 330.000 eur podnikateľovi Alexejovi Beljajevovi. "Bola podpísaná iba zmluva na základe podanej žiadosti o nenávratný finančný príspevok," zdôraznila Zuzana Peiger Ačjaková z ministerstva pôdohospodárstva.

Výška príspevku bude podľa jej slov vychádzať ešte z výsledkov kontroly na mieste realizácie projektu a na základe preukázania skutočne vyplatených výdavkov. "Prekročenie primeraných cien by viedlo k zníženiu oprávnených výdavkov," doplnila Peiger Ačjaková.

Reagovala tak na kritiku tejto dotácie zo strany opozičného hnutia OĽaNO. Poslankyňa hnutia Veronika Remišová informovala, že dotácia má byť poskytnutá na rybník, ktorý sa nachádza pri rodinnom dome Beljajeva.

Podľa agrorezortu však cieľ a účel projektu plní aj podmienky regionálneho rozvoja a verejného záujmu. "Projekt, ktorého súčasťou je výstavba športového rybníka, bude realizovaný v rekreačnom areáli Važec – Pod Kopou a zabezpečuje rozvoj rekreačných možností, ktoré budú verejne prístupné," opísala Peiger Ačjaková.

Alternatívnou funkciou vodnej nádrže bude podľa jej slov aj bezpečnostný prvok, bude slúžiť na zabezpečenie vody na hasenie v prípade požiaru. "Rekreačné využitie projektu bude zároveň ekonomickým prínosom pre daný región – zvýšenie zamestnanosti, rozvoj voľnočasových aktivít a podobne," vymenovala.

Poslankyňa Remišová však argumentovala na tlačovej konferencii aj tým, že Beljajev v žiadosti o dotáciu od ministerstva pôdohospodárstva uviedol náklady na rybník vo výške viac ako 600.000 eur. O dva mesiace neskôr však v oznámení pre okresný úrad písal o privátnom areáli pri jeho rodinnom dome a náklady na rybník určil vo výške 78.000 eur.

Peiger Ačjaková na to reagovala s tým, že táto informácia nie je relevantná. "Subjekt doteraz nedostal žiadne finančné prostriedky. Kým sa tak stane, musí preukázať, že splnil všetky stanovené podmienky a naozaj zrealizoval zmysluplný projekt," zdôraznila.

Doplnila tiež, že môže ubezpečiť európskych aj slovenských daňovníkov, že na projekt sa prídu pozrieť kontrolóri, pretože Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) robí 100 % kontrol na mieste.

"Oproti minulosti platobná agentúra tiež kontroluje každú jednu položku, či nie je predražená. Využíva na to oceňovací softvér. Teda bez ohľadu na to, akú sumu žiadateľ uviedol na úrade životného prostredia, PPA bude skúmať, že či naozaj zrealizoval investíciu za zmluvne dohodnutú sumu," vysvetlila. Ak nie, financie sa mu podľa nej nevyplatia.