Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na južnom Zemplíne sa začala žatva, úroda bude slabšia, ako vlani

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Súkromne hospodáriaci roľník z Nižného Žipova v okrese Trebišov Miroslav Németh očakáva, že z jedného hektára sa mu podarí zobrať štyri až štyri a pol tony pšenice.

Nižný Žipov 27. júna (TASR) – Aj keď suché počasie spôsobilo v tomto roku slabšiu úrodu obilnín, začala sa dnes na južnom Zemplíne žatva.

Ako TASR informoval súkromne hospodáriaci roľník z Nižného Žipova v okrese Trebišov Miroslav Németh, očakáva, že z jedného hektára sa mu podarí zobrať štyri až štyri a pol tony pšenice.

V tomto roku vyskúšal na svojich poliach odrodu pšenice nazvanú košutka. „Je to ozimina a chcel som skúsiť, ako sa jej bude dariť. Dostala všetko, čo mala dostať, to znamená základné hnojenie, dusík, ale bohužiaľ počasie bolo proti,“ poznamenal Németh.

Tu bude player


Vlani na rovnakej parcele mal úrodu až šesť a pol tony, takže radovo je v tomto roku v desiatkach percent menej obilia. Doplnil však, že ešte pestuje sóju, ktorá je v dobrom kondičnom stave a podobne sa darilo aj repke olejnej. „Teraz ale nemôžem ešte presne odhadnúť, či bude zber naozaj úspešný,“ zdôraznil.