Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na Letisku Piešťany sa cestujúci môžu poradiť s o dovoze suvenírov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najčastejším lákadlom dovolenkárov sú suveníry, ktoré sú vyrobené z ohrozených druhov živočíchov a rastlín, ako koraly či mušle.

Piešťany 10. júla (TASR) – Cestujúci, ktorí od tohto leta využívajú nové charterové lety z Letiska Piešťany do tureckej Antalye a egyptského letoviska Hurgada, majú možnosť informovať sa o dovoze tovaru z týchto krajín. Priamo na letisku sú im k dispozícii príslušníci Colného úradu Trnava.

Lety do dovolenkových destinácií sa začali v tomto lete v Piešťanoch po niekoľkoročnej prestávke. "V odletovej časti letiska je možné nájsť tiež informačné letáky so základnými informáciami k zákazom a obmedzeniam či k dovozu tovaru neobchodného charakteru. Podrobné informácie sú aj na portáli finančnej správy," informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Zlochová.

"Neobmedzený a voľný pohyb po krajinách Európskej únie neznamená aj neobmedzený dovoz tovarov v batožine z tretích krajín, ako sú práve Egypt či Turecko," uviedla.

Najčastejším lákadlom dovolenkárov sú suveníry, ktoré spadajú pod medzinárodný dohovor CITES a sú vyrobené z ohrozených druhov živočíchov a rastlín, ako koraly, mušle a podobne. "Niektorí turisti sa zase tešia, ako obdarujú najbližších šperkom či náramkom z korytnačiek alebo krokodílov. Takéto výrobky sa v dovolenkových destináciách síce na trhu predávajú, ale ich dovoz je zakázaný," informovala Zlochová.

Pre iných môže byť lákadlom zakúpiť čo najviac cigariet v krajine, v ktorej je tabak lacný. Bez cla a dovozných platieb však možno z týchto krajín letecky priviezť najviac 200 kusov cigariet alebo 250 gramov tabaku, pričom to platí iba pre osoby vo veku nad 17 rokov.

Letisko Prievidza sa od júla stalo colnou hranicou EÚ



Prievidzské letisko má od júla štatút colného letiska. Po novom na ňom môžu pristávať lietadlá z tretích krajín, teda mimo Európskej únie, rovnako sú možné aj odlety do tretích krajín. Letisko sa týmto stalo colnou hranicou EÚ. Využívať sa bude na obchodné cesty podnikateľskej verejnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Trenčín Renáta Peťovská.

Colný dohľad na tomto letisku zabezpečuje Pobočka colného úradu Prievidza. Colníci budú pred každým odletom do krajín mimo EÚ a pri každom prílete z krajín mimo EÚ vykonávať colnú kontrolu tovaru, batožiny a cestujúcich osôb.

"Zameraná bude najmä na dovoz tovaru podliehajúceho oslobodeniu od cla a dane z pridanej hodnoty, tovaru podozrivého z porušovania práv duševného vlastníctva, tiež podliehajúceho Dohovoru CITES o ochrane ohrozených voľne žijúcich druhov živočíchov a voľne rastúcich rastlín, ako aj tovaru, ktorý podlieha spotrebným daniam. Prísnym opatreniam podliehajú aj výrobky živočíšneho pôvodu," priblížila Peťovská.

Colníci podľa nej skontrolujú tiež prepravu peňažných prostriedkov, zbraní a streliva, ako aj prepravu predmetov kultúrnej hodnoty. "Podrobné informácie, limity na oslobodenie či informácie o zákazoch a obmedzeniach nájde verejnosť na portáli finančnej správy a na informačnej výveske na Letisku Prievidza," dodala.

Na Slovensku majú štatút colného letiska tiež letiská v Bratislave, Košiciach, Poprade – Tatrách, Žiline, Piešťanoch a na Sliači. Od 1. júla sú to aj letiská v Jasnej, Prievidzi a Nitre.