Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na Slovak Space Tech Day sa prezentovali vesmírne technológie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Išlo o pilotné podujatie SARIO v rámci podpory diverzifikácie slovenskej ekonomiky v spolupráci s Veľvyslanectvom SR v Paríži.

Bratislava/Košice 3. júla (TASR) - Štyri desiatky predstaviteľov odvetvia vesmírnych technológií na Slovensku sa predstavili počas prvého ročníka podujatia Slovak Space Tech Day. Slovenské firmy dostali ďalšiu možnosť, ako rozšíriť sieť kontaktov a získať možnosti pre spoluprácu. Médiá o tom v stredu informovala štátna Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Podujatie sa uskutočnilo v Košiciach koncom júna.

Bolo to pilotné podujatie SARIO v rámci podpory diverzifikácie slovenskej ekonomiky v spolupráci s Veľvyslanectvom SR v Paríži. Hlavným zahraničným partnerom tohto ročníka Slovak Space Tech Day bola jedna z popredných európskych kozmických spoločností Thales Alenia Space, ktorá prejavila záujem nájsť potenciálnych partnerov v regióne.

"Na podujatí sa prezentovali aj úspešné projekty slovenských výskumných inštitúcií a perspektívy slovenského kozmického sektora do budúcnosti. Súčasťou programu boli aj stretnutia a krátke prezentácie 13 inovatívnych slovenských firiem. Najúspešnejšie z prezentujúcich spoločností mali možnosť rokovať o potenciálnej spolupráci priamo s predstaviteľmi Thales Alenia Space," informovala agentúra.

Kozmonautika a aviatika sú perspektívnym sektorom s potenciálom ďalšieho rozvoja a diverzifikácie slovenskej ekonomiky. Európsky kozmický priemysel je jedným z najkonkurencieschopnejších na svete. Zamestnáva viac ako 231.000 pracovníkov a vytvára pridanú hodnotu odhadovanú na 53 až 62 miliárd eur. Európa vyrába napríklad tretinu všetkých svetových satelitov. "Na Slovensku je dnes niekoľko desiatok spoločností, pôsobiacich v kozmickej sfére. Venujú sa rôznym oblastiam od výroby komponentov pre satelity až po softvérové riešenia s využitím satelitných dát pre koncových užívateľov," uzatvára SARIO.