Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Najlepšie finančné produkty získali aj tento rok ocenenie Zlatá minca

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Ocenenie Zlatá minca získali tento rok najlepšie finančné produkty v 14 bankových, 8 poistných a 8 investičných kategóriách.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Ocenenie Zlatá minca získali tento rok najlepšie finančné produkty v 14 bankových, 8 poistných a 8 investičných kategóriách. Samostatne bol ocenený tiež Objav roka 2023, Najinovatívnejšia banka, Najinovatívnejšia poisťovňa, Najinovatívnejšia investičná spoločnosť a EKO produkt 2023. Odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo tento týždeň.

"Prvý ročník sa konal v roku 2005, tento rok je to teda už 18 rokov existencie Zlatej mince na Slovensku," informoval v piatok zakladateľ a organizátor súťaže Jiří Ščobák. Pripomenul, že do súťaže sú nominované produkty všetkých relevantných finančných subjektov. Všetky výsledky sú verejne publikované vrátane počtu bodov, ktoré každý produkt získal.

O ocenených v aktuálnom ročníku rozhodlo 219 členov odbornej poroty, čo bolo doteraz najviac v histórii súťaže. Členmi sú zástupcovia sprostredkovateľských spoločností, vysokých škôl, profesijných asociácií, fintechov, médií, finančných webov alebo odškodňovacích spoločností. Viacerí z nich organizujú projekty finančnej gramotnosti, alebo napísali o finančnej gramotnosti knihu.

Člen poroty pri hlasovaní označil produkty na 1., 2. a 3. mieste. Vyberal podľa prospešnosti produktu pre klienta, dostupnosti, efektívnosti, unikátnosti, prístupu k ľuďom a transparentnosti. Cieľom bolo, aby bol výsledok čo najviac prakticky využiteľný pre bežného človeka.

"Nikto nie je dokonalý, pokiaľ sa však veľké množstvo nezávislých finančných expertov zhodne na konkrétnych produktoch, môžeme zodpovedne povedať, že ocenené produkty sú naozaj dobré produkty. Možno nie využiteľné pre úplne každého, určite však využiteľné pre veľkú časť populácie," doplnil Ščobák.

Okrem Zlatej mince boli tento rok prvýkrát ocenené aj tri fintech spoločnosti v rámci Top Slovak Fintech Awards 2023. Hlasovanie samostatnej 35 člennej poroty v tejto oblasti organizovala Zlatá minca v spolupráci s Fintech & Insurtech asociáciou Slovenska.