Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Najviac benefitov ponúkajú firmy v Bratislave a Košiciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Najrozšírenejším zamestnaneckým benefitom na Slovensku sú firemné akcie. Neformálne stretnutia kolegov mimo práce má k dispozícii viac ako 40 % zamestnancov v hlavnom meste a okolí.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Zamestnanecké benefity sú najrozšírenejšie v hlavnom meste. V Bratislave a okolí je podľa analýzy portálu Platy.sk iba 18,55 % zamestnancov, ktorí nemajú k dispozícii žiadne výhody. Na druhom konci je Prešovský kraj. V tomto regióne je takmer tretina pracovníkov, ktorí vo svojom zamestnaní nemajú spomínané plusy.

Portál sleduje priemerné mzdy na Slovensku a vývoj ponúkaných nefinančných benefitov. Zaujímavý pohľad prinášajú štatistiky na druhom mieste. Po Bratislave sú totiž nefinančné benefity najrozšírenejšie v druhom regióne na východnom Slovensku.

Percentuálny podiel zamestnancov v Košiciach, ktorí majú benefity, pritom rastie pomerne rýchlo. Kým v roku 2017 tam evidoval portál 24,76 % pracovníkov bez benefitu, v roku 2019 je už toto číslo nižšie a predstavuje 21,14 %. Údaje tak potvrdzujú zvýšenú snahu košických zamestnávateľov motivovať domácich pracovníkov k tomu, aby pracovali radšej doma, na východnom Slovensku, a neodchádzali za prácou inam. Úplne iná situácia je napríklad v Medzilaborciach. Štatistiky ukazujú, že ide o okres, v ktorom sú benefity najmenej rozšírené. Ukazuje sa, že väčšina zamestnancov tam žiadne nefinančné benefity nemá. Podobná situácia je aj v Sobranciach a Snine.

Najrozšírenejším zamestnaneckým benefitom na Slovensku sú firemné akcie. Neformálne stretnutia kolegov mimo práce má k dispozícii viac ako 40 % zamestnancov v hlavnom meste a okolí. Na ďalších dvoch miestach skončili Trenčiansky a Košický kraj.

Na druhej strane rebríčka je Prešovský kraj. V tomto regióne má tento benefit k dispozícii necelá štvrtina pracovníkov.

V súvislosti s nástupom mileniálov na trh práce sa rokmi zmenili aj požiadavky zamestnancov. Ukazuje sa, že medzi benefitmi, ktoré ľudí lákajú najviac, sú najmä tie, ktoré súvisia s väčšou voľnosťou. Aj z tohto dôvodu ponúkajú firmy čoraz častejšie výhody, ako flexibilný pracovný čas a možnosť pracovať z domu.

"Aktuálne platí, že flexibilnú pracovnú dobu má až 38 % zamestnancov v Bratislave a takmer 31 % v Košiciach. Keď sa pozrieme na percentuálny podiel pracovníkov, ktorí majú k dispozícii home office, môžeme vidieť, že na prvých dvoch priečkach je zhodne bratislavský a košický región. Odstup od krajov s dvoma najväčšími mestami a zvyškom Slovenska je však veľmi citeľný. Napríklad v Prešovskom kraji má k dispozícii tento benefit iba necelých 8 percent pracovníkov," uviedla Nikola Richterová z Profesie.