Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Najviac firiem zo Slovenska odchádza do Maďarska a Česka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najčastejšie príčiny odchodu sú nižšie dane, nižšie náklady na pracovnú silu či výška zdanenia dividend.

Bratislava 7. mája (TASR) - Od roku 2014 sa rozhodlo presídliť takmer 10.000 slovenských spoločností, najčastejšie z oblasti podnikania veľkoobchodu, maloobchodu a opráv motorových vozidiel. Najviac ich odišlo do Maďarska a Českej republiky. Najväčší počet podnikateľov pritom slovenský trh opustilo v roku 2016, vlani odliv o niečo málo klesol.

Podľa údajov poradenskej spoločnosť Bisnode, ktorá je jednotkou v analýzach ekonomických informácií, najsilnejší bol rok 2016, keď zo Slovenska odišlo 2425 firiem. Vlani to bolo o 36 podnikov menej. "Najväčší záujem je o zmenu sídla do Maďarska, kam odišlo z celkového počtu až 2515 podnikov. Už dlhodobo označujeme susedné Maďarsko za akýsi novodobý daňový raj, keďže postupný, aj keď pomalší odliv slovenských spoločností do tejto krajiny začal pred takmer ôsmimi či deviatimi rokmi. Už v tom čase mali Maďari nižšiu daň z príjmov právnických osôb ako Slovensko, dnes ju majú dokonca najnižšiu v celej Európskej únii, len 9-% oproti slovenskej 21-%," hodnotí analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Ako ďalej uvádza, v Maďarsku v súčasnosti aktívne podniká viac ako 10.000 slovenských spoločností. Podnikatelia sa zaujímajú aj o Českú republiku, do ktorej podľa dát z databáz Bisnode odišlo za posledné štyri roky 2089 podnikov. Ďalšími štátmi, kam sa slovenské firmy často sťahujú, sú aj Rumunsko, ktoré sa za ostatné roky vždy pohybuje v prvej pätici top krajín, či Poľsko. Najčastejšie príčiny odchodu sú nižšie dane, nižšie náklady na pracovnú silu či výška zdanenia dividend.

Spoločnosť Bisnode na Slovensku eviduje 262.804 spoločností (akciové spoločnosti a spoločnosti s ručením obmedzeným). Počet tých, ktoré od roku 2014 odišli zo Slovenska, tak predstavujú 3,6 % z celkového aktuálneho počtu firiem.

"Z historických dát vidíme, že odliv ustupuje najmä v čase, keď sa darí aj ekonomike," spresnila Štěpánová.

Najčastejšie presun firmy do zahraničia realizovali spoločnosti v sektore veľkoobchodu, maloobchodu a opráv motorových vozidiel.