Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Nálada spotrebiteľov v USA sa vo februári zlepšila viac, než sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jednoročné inflačné očakávania klesli vo februári na 2,5 % z 2,7 v januári a 5-ročné inflačné očakávania sa znížili na 2,3 % z 2,6 %.

Ann Arbor 15. februára (TASR) - Nálada spotrebiteľov v USA sa vo februári po prudkom prepade na začiatku roka nečakane výrazne zotavila.

Index spotrebiteľskej dôvery vo februári stúpol na 95,5 bodu z 91,2 bodu v januári, uviedla vo svojom predbežnom odhade Michiganská univerzita. Ekonómovia počítali s nárastom indexu len na 93 bodov.

Index hodnotenia aktuálnej ekonomickej situácie sa zvýšil na 110 bodov zo 108,8 bodu a index očakávaní vyskočil na 86,2 bodu zo 79,9 bodu.

Jednoročné inflačné očakávania klesli vo februári na 2,5 % z 2,7 v januári a 5-ročné inflačné očakávania sa znížili na 2,3 % z 2,6 %.

Zotavenie indexu podľa hlavného ekonóma oddelenia prieskumu spotrebiteľskej dôvery Michiganskej univerzity Richarda Curtina odzrkadľuje koniec čiastočného uzavretia (shutdown) federálnych úradov rovnako ako fundamentálnu zmenu očakávaní, spôsobenú tým, že americká centrálna banka (Fed) nepokračuje vo zvyšovaní úrokových sadzieb.

"Údaje signalizujú, že pre Fed bude ešte ťažšie ospravedlniť ďalšie zvýšenie sadzieb vzhľadom na nízke inflačné očakávania," povedal Curtin.