Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Napriek priemernej úrode sú mlynári a pekári sebestační v dodávkach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vplyv počasia počas posledných troch rokov podľa nej potvrdil, že je nevyhnuté riešiť riadenie rizík poľnohospodárstva zo strany poľnohospodárov a štátu.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Napriek priemernej úrode hustosiatych obilnín a repky sú mlynári a pekári po tohtoročnej žatve sebestační v dodávkach múky. Informovala o tom v piatok Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Vplyv počasia počas posledných troch rokov podľa nej potvrdil, že je nevyhnuté riešiť riadenie rizík poľnohospodárstva zo strany poľnohospodárov a štátu.

Žatevné práce sa tento rok skončili na záver 37. týždňa vo všetkých regiónoch, sú ešte miesta, kde nie je úroda celkom pozbieraná. Plodiny poškodilo počasie, požiar alebo premnožená poľovná zver. Z údajov o žatve vyplýva, že pšenica poskytla priemernú úrodu 4,97 tony na hektár (t/ha), jačmeň jarný 4,69 t/ha a jačmeň ozimný 5,44 t/ha. Spolu poskytol jačmeň priemernú úrodu 4,94 t/ha, ktorá je o 14 % vyššia ako v roku 2018. Raž poskytla priemernú úrodu 3,60 t/ha, ovos 2,85 t/ha, tritikale 3,62 t/ha a repka 2,85 t/ha.

Predseda SPPK Emil Macho konštatoval, kvalita a množstvo obilia má výrazné regionálne rozdiely. Dôvodom sú výkyvy počasia, vplyv suchého a horúceho marca, apríla a júna, ľadovec a prívalové dažde, premnožená poľovná zver a hraboše. Poškodené sú okrem pšenice, repky, jačmeňa aj ďalšie plodiny ako kukurica, slnečnica, cukrová repa, uviedla komora. „Z monitoringu SPPK vyplýva, že bolo poškodených takmer 200.000 ha poľnohospodárskej pôdy,“ povedal predseda komory. Systémovým riešením pre agrosektor by podľa neho bol rizikový fond, a poľnohospodári sú pripravení do neho prispieť.

Viceprezident sladovníckej sekcie Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Tomáš Ševčík povedal, že s úrovňou úrody sladovníckeho jačmeňa sú spokojní. Upozornil však na jeho nedostatočnú kvalitu a na nutnosť dovozu zo zahraničia, aby boli využité výrobné kapacity. S predsedom komory sa zhodli na tom, že treba oživiť živočíšnu výrobu na vidieku a povzbudiť poľnohospodárov, aby viac pestovali práve sladovnícky jačmeň.

„V tomto roku je obilia pomerne dosť, ale s kvalitou je to horšie, sú rozdiely medzi regiónmi," povedala predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová s tým, že výťažnosť múky je nižšia. Zdôraznila, že cenotvorbu pekárenských výrobkov ovplyvňujú v posledných rokoch sociálne balíčky vlády, hlavnou nákladovou položkou je mzda. Aj napriek ustáleným cenám obilia a múky v roku 2019 sa nedá podľa zväzu očakávať pokles odbytových cien pre pekárenské výrobky.