Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nárok na príspevok na bývanie bude mať iba jeden nájomca bytu

Foto: TASR/Martin Palkovič

Návrh zákona zároveň precizuje, koho nemožno považovať za občana v hmotnej núdzi.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Podmienky nároku na príspevok na bývanie v prípade viacerých nájomcov bytu sa majú od januára budúceho roku zmeniť.

Podľa návrhu novely zákona o hmotnej núdzi z dielne rezortu práce, bude možné pri spoločnom nájme priznať príspevok len jednému z nájomcov, a to podľa ich vzájomnej dohody. Návrh dnes odsúhlasila vláda.

"Naopak, návrhom sa zmierňujú podmienky v súvislosti s posudzovaním hodnoty motorového vozidla, najmä vo vzťahu k starším vozidlám," dodáva ministerstvo v návrhu. Na posúdenie hodnoty motorového vozidla bude postačovať odborný posudok znalca alebo faktúra vystavená oprávneným subjektom a nebude sa teda vyžadovať predloženie znaleckého posudku, ako v súčasnosti.

Preukazovanie hodnoty majetku sa nebude vyžadovať pre jedno motorové vozidlo, ktoré bude podľa technického preukazu staršie ako 10 rokov. "Pri vlastníctve viacerých motorových vozidiel starších ako 20 rokov, sa na tieto, ako na majetok nebude prihliadať vôbec, čo zároveň vyrieši problém s posudzovaním vozidiel, ktoré fyzicky neexistujú, ale sú v evidencii," vysvetľuje.

Návrh zákona zároveň precizuje, koho nemožno považovať za občana v hmotnej núdzi. Pôjde o osoby vo výkone väzby, trestu odňatia slobody či osoby, ktoré sú členom v komunite, rehole, spoločnosti alebo obdobnom spoločenstve založenom cirkvou alebo náboženskou spoločnosťou. Tiež sa nebudú posudzovať samostatne zárobkovo činné osoby do doby prerušenia alebo zastavenia živnosti.

Cieľom navrhovaných zmien je podľa ministerstva spresnenie podmienok, adresnejšie poskytovanie pomoci v hmotnej núdzi, zníženie administratívnej náročnosti odstránením niektorých nadbytočných požiadaviek v konaní a obmedzenie zneužívania. Následne, s účinnosťou od januára 2014, rezort pripravuje komplexnú zmenu legislatívy.