Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Návštevnosť ubytovacích zariadení v apríli stúpla takmer o tretinu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Hostia strávili v zariadeniach cestovného ruchu skoro jeden milión nocí, čo bolo o štvrtinu viac ako pred rokom.

Bratislava 12. júna (TASR) - Celková návštevnosť ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku v apríli 2023 medziročne vzrástla takmer o tretinu, na 400.000 osôb. Hostia strávili v zariadeniach cestovného ruchu skoro jeden milión nocí, čo bolo o štvrtinu viac ako pred rokom. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná doba pobytu bola 2,4 noci. Nárast ukazovateľov ubytovania ovplyvnila najmä nízka porovnávacia základňa z apríla 2022, keď činnosť ubytovacích zariadení bola ovplyvnená dvojročnou pandémiou COVID-19. V mesiaci apríl chýbalo už len 10 % (43.000) návštevníkov v porovnaní s rokom 2019.

Dve tretiny ubytovaných, teda 248.000 osôb, tvorili domáci návštevníci. V apríli najvyššiu domácu návštevnosť zaznamenali Žilinský, Prešovský a Bratislavský kraj. Spolu tieto tri kraje tvorili dve tretiny domácej návštevnosti.

Ubytovacie služby počas apríla na Slovensku využilo zároveň 151.000 zahraničných návštevníkov, išlo o 56-percentný medziročný nárast návštevnosti. Medziročne vzrástol počet vo všetkých krajoch.

Najvyšší nárast, o dve tretiny, zaznamenal Bratislavský kraj. Zahraniční hostia evidovali výraznejšie prepady v čase pandémie. V štvrtom mesiaci bol počet cudzincov porovnateľný s rokom 2019 len v Žilinskom a Prešovskom kraji.

Najviac cudzincov navštívilo Bratislavský (71.000), Žilinský (23.000) a Prešovský kraj (15.000 zahraničných návštevníkov). Spolu tieto tri kraje tvorili vyše tri štvrtiny celkovej zahraničnej návštevnosti.

V súhrne za prvé štyri mesiace roku 2023 sa ubytovalo v zariadeniach cestovného ruchu 1,6 milióna hostí. Ide o medziročný 1,5-násobný nárast. V porovnaní s rokom 2019 chýbalo už len 8 % celkovej návštevnosti za prvé štyri mesiace. Zahraničná návštevnosť medziročne vzrástla skoro dvojnásobne, domáca návštevnosť zaznamenala 1,4-násobný nárast.