Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Z rozpočtového plánu, ktorý schválil vládny kabinet v stredu, ďalej vyplýva, že v tomto roku by mal verejný dlh klesnúť na úroveň 64 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

Berlín 24. apríla (TASR) - Nemecká vláda predpokladá, že pomer verejného dlhu k celkovému výkonu hospodárstva bude ďalej klesať a v roku 2028 dosiahne približne 62 %. Z rozpočtového plánu, ktorý schválil vládny kabinet v stredu, ďalej vyplýva, že v tomto roku by mal verejný dlh klesnúť na úroveň 64 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Nemecký minister financií Christian Lindner (FDP) nedávno vyjadril očakávanie, že v roku 2028 by tento ukazovateľ mohol byť už pod hranicou 60 percent, ktorú stanovujú maastrichtské pravidlá Európskej únie. "Naďalej sú potrebné ďalšie opatrenia na zvýšenie rastu, aby sa táto cesta stala ešte ambicióznejšou," uviedol v stredu jeho rezort.

Nemecko prekračuje maastrichtský limit od začiatku pandémie nového koronavírusu na jar 2020. Zároveň je v oveľa lepšej situácii ako viaceré iné štáty eurozóny. Napríklad Taliansko a Francúzsko vykazujú mieru zadlženosti výrazne nad 100 % HDP.