Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda schválila nový, ambicióznejší plán znižovania emisií CO2

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zákon z roku 2019 predpokladal zníženie emisií CO2 najmenej o 55 % do roku 2030 oproti úrovniam z roku 1990 a dosiahnutie čistej nulovej hodnoty CO2 do roku 2050.

Berlín 12. mája (TASR) - Kabinet nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v stredu schválil návrh legislatívy, ktorá sa týka oveľa ambicióznejších cieľov v oblasti znižovania emisií oxidu uhličitého (CO2) po rozhodnutí najvyššieho súdu minulý mesiac. Uviedol to zdroj z vlády, ktorý nechcel byť menovaný.

Podľa nových plánov, ktoré kabinet vypracoval v čase, keď strana Zelených vedie prieskumy pred parlamentnými voľbami v septembri, Nemecko zníži svoje emisie CO2 do roku 2030 až o 65 % oproti roku 1990, namiesto o 55 % v predchádzajúcom pláne.

Najväčšie európske hospodárstvo sa tiež bude usilovať dosiahnuť takmer nulové emisie do roku 2045. To je o päť rokov skôr, ako pôvodne plánovalo.

Nemecký ústavný súd totiž v apríl rozhodol, že Merkelovej vláda neuviedla, ako chce znížiť emisie uhlíka po roku 2030, keď žalobcovia vrátane ostrovanov v Severnom mori pre obavy zo stúpajúcej hladiny spochybnili klimatický zákon z roku 2019. Súd dospel k záveru, že to ohrozuje budúcnosť mladších generácií.

Návrh novej legislatívy musí ísť na schválenie do parlamentu.

Merkelovej koalícia, ktorú tvoria jej konzervatívci a sociálni demokrati (SPD), postupovala rýchlo pri príprave nových plánov s cieľom obmedziť škody vyplývajúce z rozhodnutia súdu. Obe strany sa snažia ukázať odhodlanie chrániť klímu a nedovoliť, aby v tejto agende dominovali Zelení.

Zákon z roku 2019 predpokladal zníženie emisií CO2 najmenej o 55 % do roku 2030 oproti úrovniam z roku 1990 a dosiahnutie čistej nulovej hodnoty CO2 do roku 2050.

Dosiahnutie nových cieľov bude pre najväčšiu európsku ekonomiku s obrovským výrobným odvetvím náročná úloha. Nemecké emisie sú už síce zhruba o 40 % nižšie ako v roku 1990, odborníci však poukazujú na to, že veľký podiel na tom má odstavenie tovární s vysokými emisiami v bývalom komunistickom východe po zjednotení krajiny.