Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nemeckí exportéri obmedzujú pre brexit vývoz do Británie

Stúpenci brexitu nesú šibenicu na pochode nazvanom "Zrada brexitu", ktorý organizovala euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) v Londýne 9. decembra 2018. Britský parlament bude hlasovať o dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie v utorok 11. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Británia by mala z Únie vystúpiť na konci marca 2019.

Berlín/Londýn 10. decembra (TASR) - Nemeckí exportéri sa začínajú otáčať Británii chrbtom.

Vývoz do Británie sa aktuálne podieľa na celkovom nemeckom exporte už len približne 6 %, pričom v roku 2015 to ešte bolo 8 %, a tento negatívny trend pokračuje, uviedol hlavný ekonóm ING Germany Carsten Brzeski po zverejnení poslednej správy o nemeckom zahraničnom obchode.

Spáva bola zverejnená tesne predtým, než Súdny dvor Európskej únie v pondelok rozhodol, že Británia môže jednostranne prerušiť svoj odchod z Európskej únie, ktorý sa riadi článkom 50 Lisabonskej zmluvy. Británia by mala z Únie vystúpiť na konci marca 2019, avšak dohoda o brexite, ktorú dohovorila premiérka Theresa Mayová, s najväčšou pravdepodobnosťou nezíska podporu v parlamente, čo zrejme vyvolá v krajine politický chaos.

"Slabé údaje o vývoji obchodu počas letných mesiacov vyvolali pochybnosti o sile nemeckého exportného sektora," uviedol Brzeski. "Dnešné údaje priniesli úľavu, tiež však ukázali, že ešte je pred nami dlhá cesta, kým sa tradičný motor rastu opäť rozbehne na plné obrátky," doplnil.