Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecko a Francúzsko chcú oživiť daň z finančných transakcií v EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecký minister financií Olaf Scholz a jeho francúzsky kolega Bruno Le Maire predstavia svoj návrh na okraj stretnutia ministrov financií eurozóny, tzv. Euroskupiny v Bruseli.

Berlín/Paríž 3. decembra (TASR) - Nemecko a Francúzsko sa v pondelok pokúsia oživiť dlho odkladanú daň z finančných transakcií v Európskej únii (EÚ). Plánujú navrhnúť členským štátom, aby využili príjmy z tejto dane na zníženie svojich príspevkov do rozpočtu EÚ. Uviedli to nemecké noviny Süddeutsche Zeitung vo svojom pondelkovom vydaní.

Nemecký minister financií Olaf Scholz a jeho francúzsky kolega Bruno Le Maire predstavia svoj návrh na okraj stretnutia ministrov financií eurozóny, tzv. Euroskupiny v Bruseli.

Podľa ich návrhu, do ktorého sa nemeckým novinám podarilo nahliadnuť, by daň z finančných transakcií (financial transaction tax, FTT) mohla byť "dôležitým prvkom" na posilnenie EÚ.

Peniaze získané z dane "by mohli ísť do navrhovaného rozpočtu eurozóny", a krajinám, ktoré by sa k tejto dani pripojili, by bolo dovolené znížiť si príspevok do rozpočtu celej EÚ.

Navrhovaná daň by bola podobná systému, ktorý v súčasnosti využíva Francúzsko. To vyberá daň z transakcií s akciami firiem kótovaných na burze s trhovou kapitalizáciou viac ako 1 miliarda eur.

Denník Süddeutsche Zeitung ďalej napísal, že Paríž by chcel, aby sa celý príjem z FTT dostal do navrhovaného rozpočtu eurozóny, zatiaľ čo Berlín verí, že daň by sa mohla využiť aj na zvýšenie rozpočtu celej EÚ.

Brusel diskutuje o nejakej forme dane z finančných transakcií v celej EÚ už osem rokov.

Okrem zvýšenia príjmov do štátnych pokladníc je totiž táto daň považovaná za spôsob, ako zdržať na uzde excesy finančných trhov, ktoré prispeli ku globálnej kríze v roku 2008.

Tento projekt však narazil na nesúhlas členských štátov. Niektoré z nich sa obávajú, že FTT by mohla poškodiť aktivitu na trhu.