Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecký prezident formálne ratifikoval zmluvu o EMS

Foto: TASR/AP

Padla tak posledná prekážka na ceste k vzniku Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) s úverovou kapacitou 500 miliárd eur.

Berlín 27. septembra (TASR) - Nemecký prezident Joachim Gauck dnes formálne ratifikoval zmluvu o trvalom záchrannom fonde. Padla tak posledná prekážka na ceste k vzniku Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) s úverovou kapacitou 500 miliárd eur. Oznámila to dnes prezidentská kancelária.

Nemecko je poslednou krajinou eurozóny, ktorá ratifikovala dohodu o EMS. Trvalý záchranný fond mal pritom začať fungovať už v júli tohto roka. Euroskeptici v najväčšej ekonomike bloku sa však pokúsili na Ústavnom súde zablokovať jeho ratifikáciu. Súd ich pokusy 12. septembra zamietol, ale určil si podmienky. Požadoval právne záruky, že nemecké záväzky voči EMS nesmú bez súhlasu Bundestagu prekročiť 190,24 miliardy eur a navyše o všetkých aktivitách fondu musia byť informované obe komory nemeckého parlamentu.

Vláda tieto podmienky splnila, preto mohol dnes prezident formálne podpísať zmluvu o EMS.

Vytvorenie trvalého záchranného fondu je kľúčové pre vyriešenie dlhovej krízy eurozóny a Nemecko je jeho najväčším prispievateľom.