Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Nezamestnaných Slovákov ku koncu roku pribudne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Na vyhliadky nezamestnanosti v 2. polroku treba pozerať so zvýšenou ostražitosťou," konštatoval pre TASR analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Nezamestnaných Slovákov bude ešte pribúdať. Podľa aktuálnych čísel z úradov práce z júla predstavuje miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku 13,27 % a analytici varujú, že počet nepracujúcich bude do konca roka narastať z dôvodu vývoja slovenskej ekonomiky a celkovej situácie v eurozóne. "Na vyhliadky nezamestnanosti v 2. polroku treba pozerať so zvýšenou ostražitosťou," konštatoval pre TASR analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo.

Vysvetlil, že viac ako polovica slovenského vývozu smeruje do krajín eurozóny a predstihový ukazovateľ aktivity v priemysle eurozóny zaznamenal v júli prepad na najhoršiu úroveň od júna 2009. Podobné varovné signály priniesol aj rýchly odhad hrubého domáceho produktu i zamestnanosti na tento rok. Rast hospodárstva tak nestačí na generovanie nových pracovných príležitostí.

"Očakávame, že ekonomika v 2. polroku spomalí, čo by mohlo viesť k rastu nezamestnanosti v ďalších mesiacoch," varoval analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž s tým, že úroveň evidovanej nezamestnanosti by mohla dosiahnuť 13,5 %. Jeho kolegyňa, analytička Poštovej banky Eva Sadovská, je ešte skeptickejšia. Očakáva prekročenie hranice 13,8 %.


Tretina Slovákov je nezamestnaných dlhšie ako dva roky



Štatisticky každý tretí Slovák bez práce si ju nevie opätovne nájsť dlhšie ako dva roky. Podľa aktuálnych údajov úradov práce z júla tohto roka išlo o skupinu 126.503 nezamestnaných z celkovo takmer 400.000 evidovaných bez práce.

Analytici upozorňujú, že čím dlhšie človek zostáva nezamestnaným, tým sa aj hľadanie práce pre neho stáva náročnejšie. "Problémom dlhodobo nezamestnaných býva strata pracovných návykov, ktorú si zamestnávatelia uvedomujú a k prijímaniu takýchto ľudí pristupujú opatrnejšie," vysvetľuje pre TASR analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Pripomína tiež, že za dlhodobo nezamestnaných sa považujú už ľudia evidovaní na úradoch práce dlhšie ako jeden rok, takže každý druhý Slovák z evidencie spadá do tejto kategórie. "Šanca nezamestnaných nájsť si prácu klesá s rastúcou dĺžkou obdobia, počas ktorého boli bez práce. Byť dlhodobo nezamestnaným nie je žiadna výhra a v prípade, že takíto ľudia nepracovali nikdy, je to ešte horšie," dodáva.