Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nissan a Renault upravia svoju alianciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obe automobilky upravia svoje partnerstvo, aby bolo postavené na rovnocennejšom základe a vyhlo sa koncentrácii moci, akú mal odvolaný predseda Carlos Ghosn.

Tokio 18. marca (TASR) - Japonská automobilka Nissan Motor môže prehĺbiť spojenectvo s francúzskym Renaultom bez toho, aby revidovala doterajšiu širšiu alianciu, na ktorej sa obe firmy dohodli pred takmer 20 rokmi. K tomuto záveru dospel externý výbor poverený zlepšením riadenia v spoločnosti Nissan.

Na ostatnom zasadnutí výboru koncom minulého týždňa dosiahli jeho členovia „takmer konsenzus“, pokiaľ ide o odporučenie silnejšej úlohy riaditeľov, vytvorenia výboru na nominácie členov predstavenstva, audit a určovanie miezd riadiacich pracovníkov. Uviedli to zdroje oboznámené so situáciou pod podmienkou zachovania anonymity, keďže záverečné odporúčania ešte neboli zverejnené.

Obe automobilky upravia svoje partnerstvo, aby bolo postavené na rovnocennejšom základe a vyhlo sa koncentrácii moci, akú mal odvolaný predseda Carlos Ghosn pred svojím novembrovým zatknutím v Japonsku na základe obvinenia z finančných priestupkov.

Minulý týždeň Nissan, Renault a ich tretí menší partner Mitsubishi Motors založili novú spoločnú radu, zloženú z riaditeľov všetkých troch firiem. Rada bude dohliadať na prevádzku a riadenie. Zrušili tak predchádzajúcu štruktúru, v rámci ktorej mal kontrolu nad alianciou Ghosn.

Riaditelia všetkých troch automobiliek uviedli, že cieľom novej štruktúry nie je nahradiť alebo zmeniť rámcovú dohodu, ktorá bola vypracovaná v roku 2002 a dáva najväčšiemu akcionárovi Renaultu právo vymenovať vedúcich pracovníkov a riaditeľov spoločnosti Nissan.

Externý výbor poverený Nissanom na to, aby navrhol spôsoby, ako posilniť firemné riadenie spoločnosti, v nedeľu (17. 3.) uviedol, že oznámi svoje konečné odporúčania 27. marca.