Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Nissan očakáva za minulý finančný rok stratu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Ešte vo februári pritom Nissan, v ktorom vlastní 43,4-percentný podiel francúzska automobilka Renault, počítal s čistým ziskom 65 miliárd jenov (559,28 milióna eur).

Tokio 28. apríla (TASR) - Japonská automobilka Nissan očakáva za uplynulý finančný rok, ktorý sa skončil 31. marca 2020, čistú stratu 85 až 95 miliárd jenov pre ekonomické dôsledky pandémie nového koronavírusu.

Ešte vo februári pritom Nissan, v ktorom vlastní 43,4-percentný podiel francúzska automobilka Renault, počítal s čistým ziskom 65 miliárd jenov (559,28 milióna eur).

Druhý najväčší výrobca áut v Japonsku pravdepodobne vykáže tiež prevádzkovú stratu 35 až 45 miliárd JPY.

„Výkon spoločnosti Nissan naďalej klesá, čo bolo ovplyvnené najmä pandémiou COVID-19,“ uviedla automobilka. Dodala, že si možno vyčlení ďalšie financie na revíziu svojho strednodobého plánu.

Nissan pritom už vo februári, teda ešte predtým, ako pandémia ovplyvnila jeho celosvetový predaj, výrazne znížil prognózy zisku najmä v dôsledku poklesu predaja v Severnej Amerike.

Situácia v automobilke je chaotická od zatknutia bývalého predsedu predstavenstva Carlosa Ghosna v Tokiu v novembri 2018.

Ghosn, bývalý šéf aj spoločnej aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi Motors, bol obvinený z porušenia dôvery a falšovania finančných dokumentov, v ktorých podhodnotil svoj príjem. Strávil celkom 130 dní v japonskej väznici a nakoniec za dramatických okolností vlani v decembri ušiel do Libanonu. Všetky obvinenia popieral.

(1 EUR = 116,22 JPY)