Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

NKÚ: Inštitúcie nedostatočne konajú pri kontrole europrojektov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kontrola preverila 14 prijímateľov nenávratného finančného príspevku a dve ministerstvá. U obidvoch ministerstvách kontrola upozornila na nedodržiavanie lehôt stanovených v riadiacej dokumentácii.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Nedostatky v nastavení pravidiel monitorovania a vnútornej kontroly zistil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR pri preverovaní procesov v rámci projektov financovaných z Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF). Informoval o tom hovorca NKÚ SR Marek Papajčík.

Uviedol, že v projektoch Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) riadiaci ani sprostredkovateľský orgán nedokázali odhaliť nesprávne nastavené hodnoty merateľných ukazovateľov nielen pri schvaľovaní projektov, ale ani pri ich realizácii.

Dodržiavanie merateľných cieľov je podľa Papajčíka pritom priamo úmerne spojené s efektívnosťou a účelnosťou použitia európskych aj národných zdrojov. Ak realizátor projektu nenaplní zadefinované ukazovatele, hrozí, že nielen on, ale aj štát budú sankcionovaní.

Priblížil, že kontrola preverila 14 prijímateľov nenávratného finančného príspevku a dve ministerstvá. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) ako riadiaci orgán pre IROP a Ministerstvo hospodárstva (MH) SR ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Výskum a inovácie (OPVaI).

Spresnil, že u obidvoch ministerstiev kontrola upozornila na nedodržiavanie lehôt stanovených v riadiacej dokumentácii, najmä pri kontrole verejného obstarávania alebo pri spracovávaní výsledkov finančnej kontroly.

Papajčík dodal, že nedodržiavanie lehôt riadiacim alebo sprostredkovateľským orgánom pritom spomaľuje a následne ohrozuje realizáciu projektov. Zvyšuje sa tým tiež riziko nevyčerpania európskych prostriedkov alebo sankcionovanie nielen prijímateľov, ale aj samotného štátu zo strany Európskej komisie.