Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Nositeľ Nobelovej ceny D. Osheroff navštívil elektráreň v Mochovciach

Jadrová elektráreň Mochovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Američan so slovenskými koreňmi z matkinej strany získal Nobelovu cenu za fyziku v roku 1996 spolu s Davidom Leem a Robertom Richardsonom za objav supratekutosti v extrémne ochladenom héliu.

Bratislava/Mochovce 27. júna (TASR) - Nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Prof. Douglas Dean Osheroff, ktorý prišiel na Slovensko na pozvanie občianskeho združenia Amavet a spoločnosti Slovenské elektrárne (SE), navštívil dnes jadrovú elektráreň v Mochovciach (EMO).

Po úvodnej diskusii s riaditeľom EMO34 Giancarlom Aquilantim v informačnom centre si profesor prezrel stavenisko 3. a 4. bloku, najmä jadrovú časť novobudovanej elektrárne.

"Bola to vôbec prvá elektráreň, ktorú vo svojom živote navštívil. Jeho dojmy z mochovskej atómky boli veľmi dobré, hoci ju podľa svojich slov môže zhodnotiť len z hľadiska vonkajšieho dizajnu. Vyjadril presvedčenie, že budúcnosť jadra závisí od toho, akú mieru bezpečnosti atómová energetika v budúcnosti preukáže. Ocenil bezpečnú prevádzku elektrárne, profesionalitu jej personálu, ktorý ju prevádzkuje," informovala o návšteve hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

"Svet je stále viac a viac závislý od elektriny a jej spotreba bude v budúcnosti rásť. A elektrina je naozaj čistá forma energie, preto bude dôležité, aby sa veľká časť vyrábala z jadra," uviedol Osheroff.

Spoločnosť Slovenské elektrárne, a.s., je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-% podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Ku koncu roka 2011 spoločnosť zamestnávala 5374 pracovníkov.