Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

NR SR dnes zrejme novelizuje zákon o odpade a zruší rovnú daň

NRSR. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Poslanci v národnej rade by dnes mali prijať novelu zákona o odpade podľa európskych predpisov Rokovať by mali o obmedzení hazardných hier či o zvýšení dane z príjmov právnických osôb.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Zrýchlený proces prijímania novely zákona o odpadoch z dielne rezortu životného prostredia by sa dnes mal zavŕšiť. Poslanci Národnej rady (NR) SR diskutujú na úvod štvrtého rokovacieho dňa ôsmej schôdze parlamentu o tejto právnej norme, ktorá sa prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní.

Dôvodom rýchleho postupu je, že SR si doteraz nesplnila povinnosť transponovať európsku smernicu týkajúcu sa nakladania s odpadom. Slovensko tak malo urobiť už do konca roku 2010 a teraz mu hrozí pokuta od Európskej komisie (EK) 17.000 eur denne. Napraviť tento stav má práve novela zákona o odpadoch.

Prevzatie rámcovej smernice si vyžiadalo zmenu niektorých zákonných definícií a súčasne zavedenie nových zákonných definícií pre nové pojmy v súlade s textom rámcovej smernice. Dochádza k zmene v hierarchii odpadového hospodárstva, pričom dôraz sa má klásť na predchádzanie vzniku odpadu a na znižovanie nepriaznivých vplyvov vzniku odpadu na životné prostredie a zdravie ľudí s cieľom zvyšovania efektívnosti využitia odpadu ako zdroja. K návrhu tzv. malej novely zákona o odpadoch v novej podobe bolo v medzirezortnom pripomienkovom konaní doručených 435 pripomienok, z toho 229 závažných.

Na programe dňa je následne viacero návrhov z pera ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Rozprava je ešte otvorená k novele zákona o hazardných hrách, ku ktorej sa chce vyjadriť ešte osem rečníkov. Právna norma obmedzuje počet automatov v herniach na dva.

Hovoriť sa bude aj o návrhu zákona o obmedzení platieb v hotovosti pre právnické aj fyzické osoby pri obchodnom styku na 5000 eur. Novela zákona o dani z príjmov zase ruší rovnú daň tým, že daň z príjmu právnických osôb rastie zo súčasných 19 na 23 percent a u vybraných fyzických osôb na 25 percent.