Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Spôsob prerozdeľovania poistného by sa mal zmeniť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súčasnosti sa prerozdeľovanie poistného vykonáva pri zohľadnení demografických indexov, farmaceuticko-nákladových skupín a nadlimitnej sumy.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Spôsob prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami by sa mohol zmeniť. Na poistencov, ktorí sú rovnako chorí, majú mať rovnaký objem zdrojov. Novelu zákona o zdravotných poisťovniach a o dohľade nad zdravotnou starostlivosťou predložilo ministerstvo zdravotníctva. Parlament ju v utorok posunul do druhého čítania.

Do prerozdeľovacieho mechanizmu sa má doplniť nový parameter, a to výška nákladov na poistenca za predchádzajúce obdobie (dva až tri roky) – ide o tzv. viacročné nákladové skupiny. V zahraničí sa tento parameter podľa slov hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej ukázal ako "veľmi spoľahlivý". Obdobný postup používajú napríklad v Holandsku či iných vyspelých krajinách, kde sa podľa ministerstva zdravotníctva ukázal ako "vysoko efektívny".

Základným predpokladom je podľa rezortu snaha o predpovedanie budúcich nákladov, na základe ktorých sa poistné bude prerozdeľovať. Čím vyššia je predikčná sila modelu, tým presnejšie sa podľa ministerstva definujú budúce náklady jednotlivých poistencov.

"V situácii, keď zdravotná poisťovňa spravuje verejné zdroje, je nevyhnutné, aby zdravotné profily poistencov jednotlivej zdravotnej poisťovne nespôsobovali nerovnaké postavenie zdravotných poisťovní navzájom," uvádza sa v návrhu novely.

V súčasnosti sa prerozdeľovanie poistného vykonáva pri zohľadnení demografických indexov, farmaceuticko-nákladových skupín a nadlimitnej sumy. Podľa MZ prerozdeľovací systém nedostatočne odhaduje výdavky na zdravotnú starostlivosť v budúcnosti. Ministerstvo chce preto dosiahnuť, aby každá poisťovňa mala k dispozícii rovnaký objem zdrojov na poistenca s vybranými charakteristikami.

Novela zákona upravuje aj vymáhanie pohľadávok na poistnom, ktoré sa v súčasnosti realizuje dvoma spôsobmi. Ministerstvo ho navrhuje upraviť tak, aby sa v prvom stupni realizovalo výlučne prostredníctvom zdravotných poisťovní. Úlohy druhostupňového orgánu by v plnej miere mal prevziať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Zákon má v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta nadobudnúť účinnosť od 20. decembra 2018, niektoré ustanovenia začnú platiť neskôr.