Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Obama vyzval európskych lídrov na urýchlené kroky pri riešení krízy

Barack Obama Foto: TASR/AP

Obama, ktorý vystúpil po zvlášť nepriaznivých dňoch, keď USA oznámili zlé výsledky z trhu práce, uviedol, že rozhodnutia, ako krízu vyriešiť, sú plne v rukách európskych lídrov.

Washington 8. júna (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes vyzval európskych lídrov, aby nedovolili prehlbujúcej sa dlhovej kríze eurozóny stiahnuť so sebou aj zvyšok sveta.

Ako povedal na tlačovej konferencii v Bielom dome, európski predstavitelia musia "urýchlene konať" s cieľom vyriešiť finančnú krízu v regióne, pričom dodal, že je nevyhnutné "čo najskôr" naliať kapitál do slabých bánk.

Obama, ktorý vystúpil po zvlášť nepriaznivých dňoch, keď USA oznámili zlé výsledky z trhu práce, uviedol, že"rozhodnutia, ako krízu vyriešiť, sú plne v rukách európskych lídrov".

Upozornil však, že to neznamená, že by Spojené štáty Európu kritizovali alebo chceli predstaviteľom Európskej únie (EÚ) diktovať, čo majú robiť.

V tomto smere vyzval Kongres, aby schválil potrebné zákony na podporu americkej ekonomiky, ktorej tempo oživenia môže ohroziť recesia v Európe. Na druhej strane uviedol, že americký finančný systém je v súčasnosti podstatne silnejší než predtým a je schopný prípadné otrasy súvisiace s krízou v Európe do veľkej miery absorbovať.