Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Obchodný prebytok Nórska na začiatku roka vzrástol

Vlajka Nórsko Foto:

Pevninské Nórsko, teda bez započítania lodného sektora a ťažby ropy a plynu z podmorských ložísk, zaznamenalo obchodný deficit, jeho úroveň sa však v januári znížila.

Oslo 19. februára (TASR) - Obchodný prebytok Nórska sa na začiatku tohto roka zvýšil, keď rast vývozu prekonal tempo rastu dovozu. Uviedol to v týchto dňoch nórsky štatistický úrad.

Obchodný prebytok Nórska dosiahol v januári 28,77 miliardy nórskych korún (2,95 miliardy eur). V decembri predstavoval 25,03 miliardy NOK. Vývoz sa medzimesačne zvýšil o 13,6 %, zatiaľ čo rast dovozu dosiahol 13 %.

V medziročnom porovnaní však prebytok klesol, keď v januári minulého roka dosiahol 30,95 miliardy NOK. Dôvodom je vysoký medziročný rast dovozu v porovnaní s vývozom. Dovoz sa zvýšil oproti januáru 2018 o 9,5 %, ale vývoz vzrástol len o 3,5 %.

Pevninské Nórsko, teda bez započítania lodného sektora a ťažby ropy a plynu z podmorských ložísk, zaznamenalo obchodný deficit, jeho úroveň sa však v januári znížila. Zatiaľ čo v decembri obchodný deficit pevninského Nórska dosiahol 17,18 miliardy NOK, v januári predstavoval 16,81 miliardy NOK.

(1 EUR = 9,7460 NOK)