Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Občianska iniciatíva odovzdala NR SR petíciu proti zápachu z Mondi SCP

Na archívnej snímke rokovacia sála NR SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa Martina Fecka, poslanca NR SR za opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), bude na rokovanie parlamentu opäť predložený návrh zákona o zápachoch.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Občianska iniciatíva Za zdravý Ružomberok odovzdala do Národnej rady (NR) SR petíciu s podpismi 11.415 obyvateľov SR, najmä Ružomberka, proti zapáchajúcim organosírnym zlúčeninám unikajúcim pri výrobe celulózy v akciovej spoločnosti Mondi SCP. Oznámili to na brífingu na pôde NR SR v Bratislave členovia petičného výboru za účasti viacerých opozičných poslancov.

"Petíciu sme zorganizovali ako dôsledok neustáleho zvyšovania výroby celulózy v podniku Mondi SCP, a. s., Ružomberok, sprevádzaného opakujúcimi sa únikmi zapáchajúcich organosírnych zlúčenín, ktoré vyvrcholili 21. až 23. januára 2019 situáciou, ktorú obyvatelia Ružomberka a jeho okolia vnímali ako neznesiteľnú, neúnosnú a neudržateľnú. Po 23 rokoch vynaloženého úsilia za zdravý a čistý Ružomberok pretiekol náš pomyselný pohár trpezlivosti a prestali sme veriť formálne deklarovanej bezporuchovej funkčnosti technologických zariadení jednotlivých prevádzok," uviedol Patrik Lupták, predseda petičného výboru Za zdravý Ružomberok.

Informoval, že občianske združenia spojené do Občianskej iniciatívy Za zdravý Ružomberok, v januári a februári 2019 zorganizovali verejné protestné akcie a petíciu proti opakujúcim sa neštandardným situáciám v podniku Mondi SCP, a. s., Ružomberok. "Zároveň sme takýmto spôsobom chceli vyjadriť obavy o bezpečnosť a zdravie obyvateľov mesta Ružomberok a jeho okolitých obcí a návštevníkov regiónu Dolného Liptova," podčiarkol Lupták.

Pripomenul, že zapáchajúce látky a znečistené ovzdušie v Ružomberku sú povestné od postavenia závodu na výrobu celulózy nielen pre obyvateľov tu žijúcich, ale aj pre ľudí Dolným Liptovom prechádzajúcich. K akceptovateľnému zlepšeniu situácie v čistote ovzdušia prišlo v rokoch 2005 až 2007 po realizácii Projektu Impuls.

"Po ďalších navyšovaniach výroby celulózy v rokoch 2007, 2008, 2011 a 2013, umožnených povoľujúcimi orgánmi bez posudzovania vplyvov na životné prostredie a hlavne počas skúšobnej prevádzky regeneračného kotla RK3 v roku 2015 a po jeho následnom spustení do trvalej prevádzky, sme však zápachmi naďalej obťažovaní a naše bývanie je diskomfortné. Najhoršia a najneúnosnejšia situácia sa nachádza v blízkej mestskej časti Hrboltová, kde na tamojších jej obyvateľov vplývajú nielen smrady z výroby celulózy, ale aj smrady a škodliviny, ktoré sa 24 hodín denne uvoľňujú do ovzdušia z aktivačných nadrží priemyselnej čistiarne odpadových vôd, ktorej vlastníkom a prevádzkovateľom je taktiež Mondi SCP, a. s.," upozornil.

Zápach podľa Luptáka nespôsobuje len obťažovanie, ale má skutočné negatívne zdravotné účinky. Strach obyvateľov a obavy lekárov o zdravie obyvateľov Ružomberka a jeho okolia potvrdzujú aj alarmujúce štatistické údaje spracované na základe údajov Štatistického úradu SR od roku 1996 do roku 2017. Úmrtnosť v Ružomberku podľa nich za posledných 20 rokov oproti celoslovenskému priemeru na nádorové ochorenia stúpla o 150 %, na choroby obehovej sústavy o 60 %, na choroby dýchacej sústavy o 90 % a na choroby tráviacej sústavy o 250 %.

Cieľom petície podľa Luptáka je okrem iného zabezpečenie trvalého, odborného a nezávislého posudzovania prípadnej príčinnej súvislosti neustále sa zhoršujúceho zdravotného stavu obyvateľov Ružomberka a obcí Dolného Liptova vrátane sledovania genotoxicity v závislosti od neustáleho zvyšovania výroby celulózy nielen štátnymi inštitúciami a organizáciami, ale aj nezávislými akreditovanými firmami, pri zabezpečení súčinnosti a vzájomnej spolupráce. Cieľom petície je taktiež zavedenie Verejného kontrolného a varovného systému na území Ružomberka a jeho priľahlých obcí v prípade únikov neznesiteľných smradov z výroby celulózy a v prípade mimoriadnych situácií vzniknutých počas tejto výroby.

Podľa Martina Fecka, poslanca NR SR za opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), bude na rokovanie parlamentu opäť predložený návrh zákona o zápachoch, ktorý NR SR v minulom volebnom období už dvakrát odmietla. "My ho podáme ešte do konca tohto volebného obdobia," dodal Fecko.