Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Objem nákladnej prepravy v máji 2023 medziročne poklesol o 13,2 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V medziročnom porovnávaní pokračoval pokles objemu prepraveného tovaru od júla 2022.

Bratislava 24. júla (TASR) - Objem nákladnej prepravy v máji 2023 dosiahol 19,8 milióna ton tovaru, čo predstavovalo medziročne pokles o 13,2 %. V medziročnom porovnávaní pokračoval pokles objemu prepraveného tovaru od júla 2022. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Na celkový pokles mala výrazný vplyv najmä hlavná zložka odvetvia, cestná doprava, ktorá tvorila trojštvrtinový podiel na prepravenom objeme tovaru. Po cestách sa prepravilo medziročne o 8 % menej tovaru. Rovnako preprava po železnici zaznamenala medziročný pokles o 7,1 %, menší objem tovaru sa medziročne previezol už druhý mesiac po sebe. Váhovo najmenšia zložka ostatná doprava zaznamenala medziročný pokles o 13,4 %.

V súhrne za prvých päť mesiacov roku 2023 bol objem tovaru v rámci nákladnej dopravy medziročne nižší o 10,4 %, po zohľadnení prepravných vzdialeností rovnako poklesli aj aktuálne výkony o 8,9 %.

Výrazný nárast prepravy v osobnej doprave pokračoval aj v piatom mesiaci, počty cestujúcich medziročne vzrástli o 9,5 % na 60,4 milióna prepravených osôb. Dvojciferne rástla cestná doprava, a to vplyvom výrazne vyššieho využívania MHD. Mestskou hromadnou dopravou sa v máji prepravilo medziročne o 28,1 % viac cestujúcich, čo predstavovalo rekordnú hodnotu viac ako 37,5 milióna cestujúcich.

Výkony osobnej dopravy, ktoré zohľadňujú aj dĺžku ciest, v máji 2023 dosiahli 807 miliónov osobokilometrov, v porovnaní s vlaňajškom boli vyššie o takmer 8 %. Prepravné výkony naďalej rástli, po ceste boli vyššie o 12,8 % a železnici o 3,2 %.

V súhrne za päť mesiacov osobnou dopravou cestoval o 17 % vyšší počet cestujúcich ako pred rokom a po zohľadnení prepravných vzdialeností sa dosiahol aj vyšší počet osobokilometrov takmer o štvrtinu.