Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Odhady tohtoročnej žatvy sú mierne optimistické, tvrdí premiér

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini (vľavo) a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Foto: TASR - Henrich Mišovič

U hustosiatych obilnín sa ukazuje úroda vyššia o vyše 170.000 ton v porovnaní s minulým rokom, pšenice by malo byť viac o 208.000 ton. Pokles úrody zaznamenali len u ovsa a jačmeňa.

Nitra 16. augusta (TASR) – Vyše 650 vystavovateľov z 12 krajín sa predstavuje na 45. ročníku medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex, ktorá sa vo štvrtok začala v Nitre. Vystavovatelia sa prezentujú na ploche viac ako 55.000 štvorcových metrov. Súčasťou Agrokomplexu je aj 13. ročník Národnej výstavy hospodárskych zvierat. Nosnou témou tohtoročnej výstavy je návrat k prírode a tradíciám, skonštatoval riaditeľ agrokomplexu Národného výstaviska, š.p. Branislav Borsuk.

Slovenskí poľnohospodári nemôžu ani v tomto roku hovoriť o priaznivom vývine počasia, povedal počas otvorenia výstavy premiér Peter Pellegrini. Napriek tomu odhady výsledkov žatvy sú podľa jeho slov mierne optimistické. „U hustosiatych obilnín sa ukazuje úroda vyššia o vyše 170.000 ton v porovnaní s minulým rokom, pšenice by malo byť viac o 208.000 ton. Pokles úrody sme zaznamenali len u ovsa a jačmeňa. Aj keď nie sme potravinovo sebestační, stále existujú komodity ako pšenica, jačmeň či kukurica, ktoré pokryjú našu spotrebu, dokonca ju aj prevyšujú,“ zhodnotil premiér.

Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej poľnohospodárov výrazne ovplyvňuje zmena klímy. „Nedostatok jarnej vlahy sa premieta do zníženej produkcie obilnín. Farmári rátajú škody spôsobené suchom v desiatkach miliónov eur, júlové záplavy v Tatrách spôsobili škody aj na majetku ľudí,“ povedala. Bojovať proti globálnym zmenám klímy bude podľa jej slov potrebné oveľa lepším hospodárením s vodou a pôdou. „Poľnohospodári budú musieť oveľa viac investovať do závlahových systémov, odvodňovacích kanálov, čerpacích staníc a vodných nádrží,“ skonštatovala.

Na zmiernenie dosahu zmien klímy na farmárov pripravilo rezortné ministerstvo systémové opatrenia. V tomto roku vyčlenilo 22 miliónov eur z programu rozvoja vidieka, ktoré sú určené na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu závlahových systémov. V auguste vyhlásilo podporné opatrenie vo výške 50 miliónov eur, ktorého cieľom je zvýšiť podiel slovenských výrobkov na pultoch. Tieto peniaze sú určené na výstavbu objektov, skladovacích kapacít, spustenie produkcie nových výrobkov a zvýšenie efektívnosti výroby. „V budúcom roku pripravujeme pre poľnohospodárov 70 až 100 miliónov eur buď zo štátneho rozpočtu, alebo zo zavedenia osobitného odvodu z obchodných reťazcov. Financie budú určené hlavne na vytvorenie rizikového a marketingového fondu, na podporu slovenských potravín so Značkou kvality SK a na budovanie závlahových systémov,“ potvrdila Matečná.

Novinkou tohtoročného Agrokomplexu je Enviro, na ktorom sa predstavujú spoločnosti a organizácie venujúce sa praktickej ochrane prírody, environmentálnej výchove, ale aj propagácii a aplikovaniu princípov udržateľného spôsobu života. Pavilón F4 patrí Festivalu národných špecialít. O kvalitách slovenskej produkcie presviedča návštevníkov vyše 20 vystavovateľov, držiteľov ocenenia Značka kvality SK, slovenskí farmári, ľudoví remeselníci i výstava tradičných slovenských produktov COOP EXPO. Výstava potrvá do nedele 19. augusta.