Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Trnavskom a Nitrianskom kraji sa zvýšila bezpečnosť ciest I. triedy

Foto: OPD

Operačný program Doprava (OPD) predstavuje programový dokument Slovenskej republiky pre čerpanie pomoci z fondov Európskej únie v sektore dopravy na roky 2007 – 2013.

Bratislava 26. júla (OTS) - Slovenská správa ciest (SSC) ukončila 31. mája 2013 realizačné práce na projekte Eliminácia bezpečnostných rizík na cestách I. tried v trnavskom a nitrianskom regióne. Ten bol zameraný na zavedenie pasívnych prvkov bezpečnosti, odstránenie známych alebo predvídateľných bezpečnostných rizík a obnovu prvkov zaručujúcich viditeľnosť a prehľadnosť cestnej premávky.

Pri určovaní rozsahu projektu sa prihliadalo na odborné názory súdnych znalcov, ako aj odborníkov v oblasti bezpečnosti cestnej premávky. "Potenciálne riziká boli vyhodnotené nielen vo vzťahu ku kritickým nehodovým lokalitám, ale vzhľadom na charakter cieľa projektu aj na ostatnú cestnú sieť ciest I. triedy," informovala Barbora Huláková z kancelárie generálneho riaditeľa SSC.

Cieľom doplnenia dopravného značenia a zariadení a záchytných systémov je podľa nej najmä odstránenie nehodových lokalít, zlepšenie kvality a zjazdnosti ciest I. triedy, skvalitnenie protišmykových vlastností vozovky či dlhodobej reflexnosti vodorovného dopravného značenia.

Opatrenia však mali takisto zvýšiť viditeľnosť zvislého dopravného značenia, zosúladiť staré dopravné značenia s novou legislatívou. Nainštalovali sa tiež moderné prvky pasívnej bezpečnosti, ako sú napríklad merače rýchlosti, teplomery, tlmiče nárazov či aktívne dopravné gombíky na priechodoch pre chodcov.

Náklady na stavebné práce v rámci projektu predstavovali sumu presahujúcu 27,930 milióna eur. Projekt bol financovaný zo zdrojov Európskej únie (EÚ), pričom prostredníctvom Operačného programu Doprava (OPD) sa poskytli zdroje vo výške 85 % celkových nákladov. Príspevok zo štátneho rozpočtu SR tvoril 15 %.

Operačný program Doprava (OPD) predstavuje programový dokument Slovenskej republiky pre čerpanie pomoci z fondov Európskej únie v sektore dopravy na roky 2007 – 2013 (Kohézny fond, Európsky fond regionálneho rozvoja). Jeho globálnym cieľom je podpora trvalo udržateľnej mobility prostredníctvom rozvoja dopravnej infraštruktúry a rozvoja verejnej osobnej dopravy. Realizáciou tohto cieľa sa prispeje k zlepšeniu dostupnosti SR, jednotlivých regiónov a ich vzájomného prepojenia a k znižovaniu regionálnych disparít a k podpore rozvoja ekonomických aktivít a zvyšovaniu konkurencieschopnosti SR. OPD má na roky 2007-2013 vyčlenený celkový rozpočet 3,8 miliardy eur. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR tieto financie zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu prerozdeľuje na významné dopravné projekty, ako sú výstavba diaľnic, obnova ciest, modernizácia železníc, nákup nových vlakov či budovanie verejnej koľajovej dopravy v Bratislave a Košiciach. Prioritné osi OPD: PO1 - Železničná infraštruktúra PO2 - Cestná infraštruktúra (TEN-T) PO3 - Infraštruktúra intermodálnej prepravy PO4 - Infraštruktúra a dopravné prostriedky integrovaných dopravných systémov PO5 - Cestná infraštruktúra (rýchlostné cesty a cesty I. triedy) PO6 - Železničná verejná osobná doprava PO7 - Technická pomoc

Investícia do Vašej budúcnosti

Projekt technickej pomoci OPD "Poskytovanie služieb informačnej kampane Operačného programu Doprava 2007-2013" je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.