Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

OPEC nezmenil svoj odhad, očakáva rastúci dopyt po rope

Ilustračná snímkaFoto: TASR/AP

Globálny dopyt po komodite sa tento rok zvýši o 900.000 barelov denne. Ropný kartel však upozornil , že slabý rast vyspelých ekonomík môže mať za následok pokles spotreby ropy vo svete.

Viedeň 9. marca (TASR) - Dlhová kríza eurozóny a rast cien ropy predstavujú najväčšie riziko z hľadiska ďalšieho vývoja dopytu po komodite v tomto roku. Uviedla to dnes vo svojej správe Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a pripomenula, že stále dodáva na svetové trhy väčší, ako plánovaný objem ropy, a to aj napriek poklesu jej produkcie v Iráne.

Ropný kartel zároveň potvrdil svoju predchádzajúcu prognózu a očakáva, že globálny dopyt po komodite sa tento rok zvýši o 900.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov) denne. Upozornil však, že slabý rast vyspelých ekonomík môže mať za následok pokles spotreby ropy vo svete.

"Slabý rast hospodárstva členských štátov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) negatívne ovplyvní dopyt po rope," konštatuje ropný kartel. "A hoci údaje z USA poukazujú na zlepšovanie stavu ich ekonomiky, situácia v Európe spolu s vysokými cenami ropy vyvoláva značnú neistotu v súvislosti s vývojom dopytu po rope v tomto roku."