Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

R. Fico: Kroky, ktoré KDH a SaS podporujú, by nepriniesli rozpočtu nič

Z tlačovej konferencie predsedu vlády SR Roberta Fica (vľavo) a podpredsedu vlády a ministra financií Petra Kažimíra (vpravo) na tému Vyhodnotenie opozičných návrhov na konsolidáciu verejných financií 8. júna 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Šéf exekutívy pozval predsedov opozičných strán na stretnutie v priebehu budúceho týždňa, kde budú prezentovať predstavy na konsolidáciu verejných financií.

Bratislava 8. júna (TASR) - Opozícia nepredstavila reálnu alternatívu ku konsolidačným opatreniam vlády, ktorých cieľom je znížiť deficit verejných financií v budúcom roku pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Najkonštruktívnejšie sa k výzve na predloženie vlastných návrhov podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) postavili Most-Híd a SDKÚ-DS, ich opatrenia by však štátu priniesli spolu len 180 miliónov eur.

Kroky, ktoré presadzujú KDH či SaS, by podľa Fica nepriniesli rozpočtu nič. Zatiaľ čo kresťanskí demokrati navrhli vláde výrazne obmedziť daňové úniky či zefektívniť štátnu správ, čo sa však nedá reálne vyčísliť, liberáli ponúkli len svoj tím expertov, ktorý mal kabinetu pomôcť so všetkými problémami konsolidácie.

Tento tím sa mal pritom skladať z poslancov strany Jozefa Kollára a Jozefa Mihála. "Inštitút finančnej politiky mi oznámil, že nevie zhodnotiť význam pána Kollára a pána Mihála na ozdravenie verejných financií, pretože nič nenavrhli," vyhlásil Fico.

Tu bude player


Napriek týmto výhradám však šéf exekutívy pozval predsedov všetkých opozičných strán na spoločné stretnutie v priebehu budúceho týždňa, kde budú mať ešte raz príležitosť prezentovať svoje predstavy na konsolidáciu verejných financií. Bude však od nich očakávať návrhy, ktoré by priniesli 300 miliónov eur v roku 2012 a 1,5 miliardy eur v roku 2013.

"Ak majú jasnú alternatívu, majú právo hovoriť na všetko z našej dielne nie. Ale ak nemajú nič, to sú smiešne sumy, pokiaľ ide o celkové ozdravovanie, potom ich legitimita kritizovať a hovoriť na všetko nie, je veľmi nízka a blížiaca sa nule," dodal Fico.

Premiérova reakcia bola teatrálna a účelová, tvrdí Figeľ

Ján Figeľ
Foto: TASR
Podľa predsedu KDH Jána Figeľa bola dnešná reakcia premiéra Roberta Fica na návrhy opozície teatrálna a účelová. Ako dodal, išlo aj o určitú formu strašenia. "Je mi to ľúto, pretože v tej zmesi bolo množstvo nepravdy, polopravdy, neprofesionality, a teda aj účelovosti, a to všetko na úkor Slovenska," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Figeľ.

Podľa Roberta Fica nepriniesli kroky v oblasti ozdravenia verejných financií, ktoré presadzuje KDH, nič nové. Kresťanskí demokrati zase kritizujú plánované zvýšenie odvodov pre živnostníkov a sadzby dane z príjmu pre právnické osoby. Podľa Figeľa zastavia hospodársky rast. "To, čo hovorí KDH, hovoria aj zamestnávatelia, živnostenské organizácie, obchodné komory a nezávislé inštitúcie," uviedol Figeľ.

Ako upozornil, Fico vo svojom dnešnom vyjadrení nezinterpretoval viacero návrhov, ktoré KDH ponúklo v rámci verejného obstarávania, sociálnych dávok či hospodárenia samospráv a rozpočtových organizácií. "Ak verejné obstarávanie má ostať tak, ako je, tak sa pýtam, komu to má slúžiť? Je toto len vláda jednej strany alebo je to len holding záujmových finančných skupín?" spýtal sa Figeľ.

Zníženie daňových únikov na dani z pridanej hodnoty (DPH) o 1 miliardu eur ročne je podľa ekonomického experta KDH Miloša Moravčíka reálne, pričom to pre médiá potvrdil aj minister financií Peter Kažimír. Ako však dnes upozornil Moravčík, KDH malo vypracovaný materiál s takýmto konštatovaním už v máji 2011. "Premiér Robert Fico povedal, že oni boli prví, ktorí sa odvážili prijať takýto materiál," upozornil Moravčík.

Tiež dodal, že Ficove vyjadrenie o zámere KDH znižovať dávky strednej vrstve nie je pravdivé. Odhad pozitívneho dopadu súvisiaceho kroku na verejné financie bol preto znížený na 200 miliónov eur. "Práve preto, aby sme sa nedotkli strednej príjmovej triedy," uzavrel Moravčík.