Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Orbán ubezpečil Maďarov,že dostanú peniaze z Kohézneho fondu

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Maďarsku hrozilo , že im prestanú plynúť peniaze z Európskej únie pre vysoký deficit. Predseda maďarskej vlády Orbán však ubezpečil , že sa tieto problémy vyriešili a ide len o technickú záležitosť.

Budapešť 1. marca (TASR) – Otázka pozastavenia peňazí z Kohézneho fondu pre Maďarsko bude čoskoro vyriešená, ide o technickú záležitosť. Vyhlásil to dnes v Bruseli maďarský premiér Viktor Orbán.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI predseda maďarskej vlády, ktorý pricestoval na schôdzku Európskej ľudovej strany (EĽS), povedal, že ešte v stredu hovoril o tejto záležitosti s európskymi lídrami.

"Situácia je jasná. Ide o technickú záležitosť, ktorá ide svojou cestou a bude vyriešená," konštatoval Orbán, ktorý ráta s pomerne rýchlym vyriešením situácie.

EK 22. februára navrhla s platnosťou od 1. januára 2013 pozastaviť Maďarsku vyplácanie 495 miliónov eur z Kohézneho fondu z dôvodu nedodržania povinnosti znižovania deficitu. Hovorca maďarského premiéra Péter Szijjártó k návrhu EK poznamenal, že stojí na vratkých nohách. Návrh je založený na predpoklade, že deficit bude vyšší než tri percentá, pričom maďarská vláda už prijala opatrenia, aby deficit nebol 3,25-percentný, ako to avizovala EK, ale 2,85-percentný, zdôraznil Szijjártó.