Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

P. Moscovici: Talianska vláda ide správnym smerom, ale musí sa snažiť

Na archívnej snímke francúzsky politik Pierre Moscovici. Foto: TASR/AP

Európska komisia odmietla taliansky expanzívny rozpočet a vyzvala Rím, aby ho upravil, ak chce zabrániť disciplinárnemu konaniu, ktoré by mohlo viesť k pokute.

Paríž/Rím 6. decembra (TASR) - Talianska vláda ide po správnej ceste, keďže pracuje na nových rozpočtových číslach, ale musí vyvinúť "mimoriadne úsilie". Vyhlásil vo štvrtok eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici.

"Sme na správnej ceste, ale musíme pokračovať v dosahovaní pokroku," povedal Moscovici pre rozhlasovú stanicu France Inter. "Ale povedal som svojim talianskym priateľom - všetko, čo zmluva umožňuje, budete mať. Budete mať flexibilitu. Ale uvedomte si, že je jedna vec, ktorú nemôžem urobiť, a to ignorovať pravidlá. To znamená vyvinúť mimoriadne úsilie."

Európska komisia odmietla taliansky expanzívny rozpočet a vyzvala Rím, aby ho upravil, ak chce zabrániť disciplinárnemu konaniu, ktoré by mohlo viesť k pokute.

Taliansko totiž v rozpočte na budúci rok počíta so zvýšením deficitu verejných financií na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) z predpokladaných 1,8 % v tomto roku.

Vo štvrtok má vláda v Ríme v pláne konečné vyhodnotenie hlavných nákladov zahrnutých v rozpočte na rok 2019, povedal podpredseda vlády Matteo Salvini.

Podľa stredajšieho (5.12.) vydania novín La Repubblica taliansky premiér Giuseppe Conte je pripravený mierne zmeniť niektoré opatrenia zahrnuté v rozpočte na rok 2019.