Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pellegrini: V prípade potreby bude SR súhlasiť s oddialením brexitu

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pellegrini zároveň skonštatoval, že Európska rada by mohla zmeniť štýl.

Štrbské Pleso 11. októbra (TASR) – Slovensko sa vždy prikloní k takému návrhu, ktorý by mal brexit oddialiť alebo by mohol dokonca brexitu zabrániť. Počas Globsec Tatra Summitu 2019 na Štrbskom Plese to v piatok uviedol premiér Peter Pellegrini. Nadchádzajúci samit Európskej rady bude podľa neho veľmi komplikovaný.

Slovensko bude podľa jeho slov v prípade potreby určite súhlasiť s predĺžením lehoty brexitu. "Pretože v záujme EÚ a v záujme aj Slovenska nie je brexit a určite nie neregulovaný brexit," dodal premiér.

Aj o tejto téme sa bude rozprávať na samite Európskej rady, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň. "Určite bude dlhá diskusia ohľadom brexitu, pretože stále som si nie istý, či bude vôbec na stole nejaké konkrétne riešenie alebo už definitívne budeme vedieť, čo sa nakoniec 31. októbra stane," poznamenal Pellegrini.

Tém na samite však bude viac. "Fínske predsedníctvo sa snaží otvárať aj také tie komplikovanejšie témy, ako je budúci rozpočet Európskej únie, ktorý určite vzbudí veľkú a ťažkú diskusiu, pretože tie prvotné návrhy určite nie sú úplne najoptimálnejšie aj pre nás aj pre mnohé iné členské krajiny," podotkol predseda vlády.

Zároveň skonštatoval, že Európska rada by mohla zmeniť štýl. "Ja by som si veľmi želal, aby možno aj s nástupom nového vedenia aj Európskej komisie a akoby novej periódy aj celej Rady pod vedením nového predsedu by sme možno zmenili trochu štýl. Že by sme možnože menej mali debatovať, prepáčte, že to poviem, u niektorých premiérov je to aj o tom, prestať sa možno až predvádzať, niektorí sa veľmi radi počúvajú," dodal Pellegrini.

Rady by podľa neho v budúcnosti mali byť skôr viac o rozhodovaní, ako len o "vyrozprávaní sa jednotlivých premiérov".

Súčasný predseda Európskej rady Donald Tusk to však podľa jeho slov manažoval veľmi dobre. "Dalo sa s ním robiť veľmi dobre, bol to muž kompromisu a ja si myslím, že má za sebou veľmi úspešné a dobre zvládnuté päťročné obdobie na čele Európskej rady," vyhlásil premiér.