Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Pellegrini: Nejaký zásadný, dramatický otras nemusíme očakávať

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie na ministerstve financií SR na tému: Výsledky hospodárenia za rok 2018, v Bratislave 2. januára 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Na všetky udalosti, ktoré možno v roku 2019 očakávať a vzhľadom na ich očakávaný rozsah, sú SR a jej verejné financie pripravené, dodal predseda vlády SR.

Bratislava 2. januára (TASR) - Slovensko nemusí v roku 2019 očakávať zásadné ekonomické otrasy. Uviedol to v stredu na tlačovej besede premiér Peter Pellegrini, za účasti ministra financií SR Petra Kažimíra (obaja Smer-SD).

"Myslím si, že nejaký zásadný, dramatický otras nemusíme očakávať. Aspoň nie sú také náznaky. Len ak by prišlo k nejakému miernemu spomaleniu hospodárskeho rastu v kľúčových krajinách, na ktoré je naviazaná aj SR, tak to samozrejme môže mať nejaký dopad," povedal.

Na všetky udalosti, ktoré možno v roku 2019 očakávať a vzhľadom na ich očakávaný rozsah, sú SR a jej verejné financie pripravené tak, že by kríza nemala nejako zásadne ovplyvniť hospodárenie štátu.

"Nemáme signály o tom, že rok 2019 by mal byť nejaký dramatický a že by nás mala postihnúť nejaká obrovská globálna kríza," dodal predseda vlády SR.

Podľa Kažimíra sú hospodárske riziká pre slovenskú ekonomiku koncentrované v zahraničí. "Sú koncentrované okolo geopolitického vývoja, či už v oblasti obchodu alebo svetovej bezpečnosti. Sú to vzťahy medzi USA a Čínou, medzi USA a EÚ, sú vo Veľkej Británii, v oblasti vývoja brexitu," doplnil Kažimír.