Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Premiér: Stíhačky máme za také ceny, akoby sme kupovali viac strojov

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Peter Pellegrini tiež uviedol, že ďalšie nákupy vojenského arzenálu by sa mali robiť až po schválení týchto dokumentov.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Nákup 14 nových stíhačiek F-16 vychádza z analýzy odborníkov, ktorí tento počet považujú za dostatočný pri plnení úloh SR v rámci NATO. Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v sobotňajšej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy takto odpovedal na kritiku z radov opozície a spochybňovanie toho, či SR potrebuje až 14 nových nadzvukových lietadiel.

Premiér takisto uviedol, že zľavy, ktoré Slovensko dostalo od amerického partnera, umožnili nakúpiť 14 najmodernejších lietadiel F-16 za ceny, „akoby sme kupovali viac strojov a akoby to bol nákup pre americkú armádu“. V investícii za viac ako 1,6 miliardy eur je okrem najmodernejšej generácie strojov aj logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu. Stíhačky majú byť dodané do konca roka 2023.

Na otázky okolo spochybňovania transparentnosti celého kontraktu odpovedal premiér poukázaním na fakt, že na druhej strane stojí samotná americká vláda a Kongres. „Už len táto protistrana je garantom, že to bolo transparentné,“ zdôraznil. V prípade námietok zo strany Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý sa dokonca obrátil na Európsku komisiu, Pellegrini pripomenul, že sa kontrakt týka vojenského arzenálu. „Aj mne ako laikovi je zrejmé, že sa takýto kontrakt musí riadiť iným spôsobom, ako keď sa kupuje zelenina do závodnej jedálne,“ uviedol.

Vyjadril sa aj k tomu, prečo do parlamentu neboli stále predložené strategické materiály týkajúce sa bezpečnostnej a obrannej stratégie SR a či v súvislosti s výčitkou SNS, že sa v dokumentoch spomína Ruská federácia ako hrozba, sa budú musieť materiály prepracovať. Podľa Pellegriniho je potrebné, aby si SNS s rezortom diplomacie vysvetlili interpretáciu textu. „Možnože budeme musieť viac hovoriť o interpretácii daného textu, a ak sa veci vysvetlia, nebude ho potrebné ani meniť. Ja by som privítal ich čo najskoršie schválenie,“ zdôraznil.

Uviedol tiež, že ďalšie nákupy vojenského arzenálu by sa mali robiť až po schválení týchto dokumentov. „Budem preferovať a trvať na tom, aby sa ďalšie zásadné veľké rozhodnutia o vyzbrojovaní armády začali robiť až potom, ako sa vyrovnáme s týmito strategickými dokumentmi, ktoré sa týkajú obrany a obrannej doktríny tohto štátu,“ povedal premiér.