Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Peter Žiga rokoval v Petrohrade o rozvoji slovensko-ruského obchodu

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga (SMER-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) sa zúčastnil Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra.

Bratislava 26. mája (TASR) – Na jeseň 2018 sa po dvoch rokoch opäť stretne medzivládna komisia pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi Slovenskom a Ruskou federáciou. Aj to je výsledok rokovaní, ktoré minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) absolvoval počas Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra (24.-25.5.).

V poradí 19. ročník podujatia rozvíjal otázky medzinárodnej spolupráce, venoval sa i témam investícií a inovácií a predovšetkým oblasti energetiky. Pri tejto príležitosti sa Žiga stretol aj s ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom. "Ocenili dobrú spoluprácu v oblasti jadrovej energetiky, ale aj v oblasti dodávok plynu a ropy," informoval hovorca MH SR Maroš Stano.

Šéf slovenského rezortu hospodárstva rokoval aj s ministrom obchodu Ruskej federácie Denisom Manturovom. "Konštatovali, že vzájomný obchod sa stále ešte nevrátil na úroveň pred zavedením sankcií, ale vývoj sa postupne mení k lepšiemu. Už minulý rok sa po ukončení recesie v Ruskej federácii zvýšil vzájomný obrat o takmer 20 % a počet turistov z Ruska vlani stúpol o viac ako štvrtinu," priblížil hovorca.

Okrem vrcholných ruských politikov, vrátane prezidenta Vladimira Putina, navštívili ekonomické fórum aj zástupcovia významných svetových spoločností, vedecké kapacity i vysokí predstavitelia iných štátov – medzi nimi aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Súčasťou slovenskej delegácie boli tiež štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc a štátny tajomník rezortu hospodárstva Vojtech Ferencz.